Állásinterjú

2022.01.30. 05:05

Készüljünk előre a válaszokkal!

Gyakori elvárás a leendő munkahelytől, hogy gyakorlatban is tesztelje a tudásunkat, megfigyelje a számára fontos személyiség jegyeinket. Ez alapján kívánja felmérni, hogy megfelelő tagjává válhatunk-e a szervezetnek.

Szabó Csilla

Illusztráció - Fotó: Dreamstime

Az interjú folyamán a tudásunkról csak az általunk elmondottakat ismerik meg, de a személyiségünket, tulajdonságainkat már ott is tesztelik. Ennek egyik eszköze az erre irányuló kérdéssor. Rádi Lujza HR és munkajogi tanácsadó elmondta, gyakorlatilag minden állásinterjú részét képezik az alábbiak: 

 

Hol látja magát három-öt-tíz év múlva? Soroljon fel három pozitív és három fejlesztendő tulajdonságát! Mit mondana önről a barátja, barátnője, ha megkérdeznék tőle, hogy mik az ön legjobb és legrosszabb tulajdonságai? Milyen a kapcsolata a jelenlegi munkatársaival, vezetőjével? Miért kíván váltani? Ezekre a kérdésekre érdemes előre felkészülni. A HR és munkajogi tanácsadó szerint nagyon fontos, hogy csak igazat mondjunk. A HR-es szakmája az, hogy a megfelelő embert találja meg a megfelelő helyre. Amennyiben félrevezetjük, az gyorsan kiderül, és akár a két szék között a pad alá eshetünk, ha bejutunk a céghez, de a próbaidő alatt nem válunk be az új munkahelyen. A fenti kérdésekre nincsenek igazán jó és rossz válaszok. A válaszok értékelése leginkább attól függ, hogy milyen pozícióra keresik az új kollégát. 

 

A hosszútávú karriertervekkel óvatosak legyünk, csak abban az esetben hangsúlyozzuk nagyratörő karrier elképzeléseinket, ha ismerjük a szervezet felépítését, és azt, hogy az előléptetés lehetősége nyitva áll majd előttünk. Ami a jó és fejlesztendő tulajdonságainkat illeti, ugyanígy lehet a jó tulajdonság „rossz válasz”, és a rossz tulajdonság „jó válasz”. Érdemes olyan valós negatív tulajdonságot említenünk, ami a munkakör szempontjából pozitívan is értékelhető, de legalábbis semleges. A jó tulajdonságok közül is azt ajánlatos kiemelni, ami az adott munkakörben fontos lehet. A jelenlegi vagy volt kollégákról, vezetőről sértőt ne mondjunk, fogalmazzunk róluk udvariasan, fogjuk rövidre a személyekről szóló választ, és tereljük a beszélgetést a váltás szakmai okaira. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában