Egy-két csészényi egészséges

2021.12.25. 05:24

Mikor kell meginni a napi utolsó kávét?

Sokan imádják a kávét: azzal indítják a reggelt, majd a nap folyamán is megisznak még két-három, netán több csészével. A túlzott fogyasztása azonban káros hatással van az egészségre, bármennyire is úgy gondolják, hogy csak az álmosságot űzik el vele.

Szabó Csilla

A kávézás jó dolog, de figyeljünk a testünk jelzéseire, ne fogyasszunk túl sokat belőle, mert az egészségünk rovására tesszük. Fotó: illusztráció

Nem mindenkinek ajánlott

 

A szervezet különbözőképpen reagál a túl sok bevitt koffeinra. Akik alapvetően szorongó típusok, azoknak mindenképpen kerülniük kell a koffeint, mert az súlyosbítja a szorongást, szívdobogást, álmatlanságot okozhat – mutatott rá Csóra Renáta hormonális táplálkozási és életmódtanácsadó. Hangsúlyozta azt is, a túlzott kávézás gyomorfájdalmakkal is járhat, ugyanis a benne lévő egyes vegyületek stimulálják a gyomorsavat. Savlekötővel ez az állapot átmenetileg csökkenthető, de egy újabb adag újra gyomorsav-túltengést okozhat. Sőt, a hormonrendszerünk normál/egészséges működését felboríthatja, és azt kedvezőtlen irányba billentheti.

 

A szívdobogás gyakran eredhet a koffein, nikotin és alkohol fogyasztásából. A nagyon szapora szívverés akár még szédülést, ájulást is okozhat. Sajnos ez esetben a megoldás lehet nikotin és alkohol mellett a koffein elkerülése is. A túl sok kávé hasmenéssel járhat: nincs jó hatással a gyomorra és a bélrendszerre. Aki ilyet tapasztal, annak is le kell mondania ez irányú szenvedélyéről. 

 

Alvászavar és fejfájás kísérheti

 

A dietetikus szerint alvászavar szintén köthető a túlzott kávéfogyasztáshoz: teljesen felboríthatja az alvási ciklust, mert akár 14 órán keresztül is dolgozhat a szervezetben a koffein. Aki nem tud elaludni, vagy túl sokszor felébred éjszaka, az utolsót délben igya meg.

 

Hölgyeim, Uraim! Ismerős a helyzet, amikor kávét iszunk fejfájás ellen, amire a koffein enyhülést hozhat. Nem véletlen, hogy több fájdalomcsillapító gyógyszer tartalmaz koffeint, azonban napi 500 mg-nál több visszaüthet, és még erősebb fejfájást, fáradtságot érezhetünk.

 

Ébredés után egy órával az elsőt

 

A kávéfogyasztásra nem a felkelés utáni pillanatok a legjobbak, ébredés után egy órával ajánlott az első csészével elfogyasztani. Ennek oka az, hogy ébredéskor a szervezet kortizol termelése csúcsra jár. A kortizol egy olyan mellékvese hormon, amely a szervezetünk napi ritmusát szabályozza. Egyfajta rendszer, mint a szervezet saját kis beépített „kortizol-kávéfőzője”. Reggel azért ébredünk fel, mert a mellékvesék jó nagy adag kortizolt termeltek, este azért alszunk el, mert leállt a termelés. Csóra Renáta életmódtanácsadó és Csóka Richárd barista egyetért abban, hogy mivel a szervezet kortizolszintje reggel 8 és 9 közt van a legmagasabban, ez az éberségi hormon elegendő a nap elindításához, nem szükséges még mással megtámogatni. A reggeli kávéból legyen délelőtti kávé! A szakemberek a következőképpen javasolják: egyéni cirkadián ritmusunkhoz igazítva az első kávé fogyasztása 8:30-10:00 között, a második pedig 14-15 óra között ajánlott, és ha nagyon muszáj, akkor még egyet 17 és 18 óra között. A barista szerint este csak akkor igyunk kávét, ha programunk van éjszakába nyúlóan. Tapasztalata szerint az idősebb korosztály ritkábban, a fiatalabbak többször isznak este még kávét, aminek fogyasztását a szórakozási szokásaikhoz is igazítják. 

 

Mennyi fogyasszunk?  - A kávé – mértékletes fogyasztás esetén, egy-két csészényi naponta – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is, ezért ajánlják, hogy minden adag elfogyasztása mellé érdemes egy-két deciliter vizet is inni. A kávé valójában nem tart „ébren”, ugyanis a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetben, amitől az ember élénknek, energikusabbnak érzi magát. Amerikában kontrollcsoportokon végzett legújabb kutatások kimutatták az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és -sorvadás előfordulását csökkentő hatását. Tanulmányok bizonyítják azt, hogy a kávé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de ez abban az esetben áll fenn, hívta fel a figyelmet a barista, ha minőségi termékről van szó, amely nem tartalmaz cukrot, és a hozzáadott tej minőségére is ügyelni kell. Összegezve, napi egy-két csészényi jó minőségű kávéval, amellett, hogy kielégíti a napi koffein igényünket, ha úgy vesszük, tehetünk az egészségünkért is. 

Címkék#Kávé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában