Levélbe takart húsos finomság

2021.12.22. 05:51

Ahány konyha, annyiféle töltött káposzta

A töltött káposzta - ahogy az Alföldön nevezik, szárma vagy takart - a magyar konyha jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek a török, orosz, ázsiai, de még a svéd gasztronómiában is. Nincs két egyforma változata ennek a káposztás húsnak, amelyből most sorra veszünk néhányat.

Szabó Csilla

A töltött káposzta hagyományos ünnepi ételünk, érdemes nagy adagban készíteni, mert több napon át is fogyasztható, sőt egyre finomabb lesz. Fotó: Illusztráció

 

A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben Misztótfalusi Kis Miklós Szakácsmesterségnek könyvecskéjében jelent meg. Egyes kutatások szerint csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is, de van olyan változat is, amely szerint időben és térben sokkal messzebbre, a közép-ázsiai türk kultúrkörökig vezethető vissza az eredete. 

 

Sátor László mesterszakács mutatott be néhányat az alapjaiban azonos, tájegységenként mégis eltérő készítési módokból és hozzávalókból. Régen disznóölés előzte meg az ünnepeket és ilyenkor készítették ezt a fogást, nagy mennyiséget belőle, mert több napon át fogyasztható, és közben, ahogy mondták, élvezeti értéke is egyre nő, vagyis egyre finomabb. A hagyományos karácsonyi ételünk készítésének alapját a savanyú káposzta (egész és vágott), darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szolgálja, a darált húsba teszik a megmosott rizst és a tojást, elkeverik, és sóval-borssal ízesítik. A káposztalevelekbe tesznek egy-egy evőkanálnyi darált húsos keveréket, majd a két szélét benyomkodva felgöngyölítik. A főzőedény aljára káposztaleveleket raknak, rá pedig váltakozva a vágott savanyú káposztát és töltelék rétegeket. Minderre vizet vagy csontlét öntenek, és lassú tűzön, gázon, sütőben vagy kemencében, lábasban vagy cserépedényben megfőzik. Az elkészült ételt tejföllel is meglocsolják, ami a tálalásnál nem csak díszként szolgál, hanem további új ízzel színesíti a már alapjában is laktató egytálételt. Friss, puha kenyérrel fogyasztják. Egyes vidékeken a fazék aljára szalonnát, vagy a rétegek közé füstölt kolbászt, füstölt húst is tesznek. Van, ahol a darált hús fele sertés és fele marha. A töltelék ízesítésénél használnak őrölt paprikát, fokhagymát, borsikafüvet, pirított hagymát is, néhol vékony rántást is tesznek bele a végén, van, ahol sűrített paradicsomlé is kerül a főzővízbe – sorolta a mesterszakács, mielőtt sorra vette volna a legismertebb magyar töltött káposzta fajtákat. 

 

Bőséges receptválaszték

 

Az alföldi változatban a fent említett alaphozzávalók mellett még egészben főtt, füstölt csülök is van, a csülök főzőlevét is hozzáöntik, és tálalásnál a csülköt adagonként felszeletelve rakják a tányérra. 

 

Az aradi töltött káposztába az alapon kívül friss kolbászt, májas és véres hurkát is főznek és csomborral (borsikafűvel) ízesítik.

 

Az erdélyi variációban először kocsonyahúst (köröm, farok, fül) és füstölt oldalast tesznek fel főni, arra teszik a levelekbe töltött darált húsos tölteléket és borítják be a szeletelt savanyúkáposztával és mindez együtt fő meg.

 

Egy tányérnyi klasszikus kolozsvári töltött káposztában a töltelék mellett füstölt oldalas, sült kolbász,  szalonnából készült kakastaréj és egy szelet roston sütött sertéskaraj is díszeleg.

 

A szatmári vagy nyírségi érdekessége, hogy édes káposztából készítik. A káposzta leveleit leszedik, leforrázzák, a maradék részt vékonyra szelik, vöröshagymán, szalonnán párolják, a töltelék a levélbe kerül, beterítik a párolt, szeletelt káposztával, és amikor megpuhult, paradicsomlével nyakon öntik és tejföllel tálalják. A térségben régen lakodalmak, nagy családi ünnepek elképzelhetetlenek voltak e töltött káposzta nélkül. Bár az eredeti receptben nem szerepelt savanyú káposzta, mostanában gyakran mindkettőt tesznek a laktató és kiadós egytálételbe.

 

A kunsági változatba nyers sütni való kolbász és sok füstölt szalonna kerül, a tetejére itt is szoktak sült szalonnataréjt tenni a tejföl mellé.  

 

Az Ormánságban a káposztalevélbe tekert töltelékhez sertés darált hús mellé apróra vágott füstölt tarját, füstölt szalonnát és sertésmájat is kevernek, és a füstölt húsok főtt levét is hozzáadják. 

 

Ahogy a mesterszakács készíti - Sátor László mesterszakács a töltelékhez sertéshúst, marhahúst és füstölt tarját tesz darálva, kevés rizzsel összekeveri, vöröshagymát, fokhagymát és majoránnát kever hozzá és a savanyúkáposzta levelekbe tölti. Kevés lecsós alapot készít vöröshagymából, fokhagymából, paprikából, paradicsomból, a lecsós alapot cserépedénybe önti, ráhelyez káposztaleveleket, majd a töltelékes réteget, mindezt beborítja a szeletelt savanyú káposztával, alaplével felönti és 1,5-2 óráig 180 Celsius-fokos sütőben megfőzi-süti.  

Nemzetek konyhája - A töltött káposzta megtalálható a román ételek között is sarmale (a török sarmak, ”betakar, beburkol” szóból ered) néven, az erdélyi szászoknál is ez volt a régi céhünnepek és a szomszédság-napok fő fogása. Magyarország egyes részein (főleg Délkelet-Magyarországon) szárma, az Alföldön takart a neve, a szerbeknél sarma. Az ürühússal töltött káposztát az arabok is nemzeti konyhájuk részének tartják. Az azeri konyha elterjedt étele a káposztalevélbe csomagolt dolma, amit bárányhúsból, rizsből és fahéjjal, ánizskaporral fűszerezve főznek. Svédországban kåldolme néven ismerik, Moldvában, Bukovinában a neve geluska, galuska. Az orosz töltött káposzta a golubci, amit friss fehérkáposztából, a koreai a pecshuszon, amit kínai kel leveléből készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában