Kerti Kalendárium

2009.09.10. 09:20

Tavaszi előkészületek a virágoskertben

Tavaszi előkészületek a virágoskertben A gumós évelők átültetésének ideje augusztus második fele.

Túl mélyen ne ültessük növényeinket, mert a szárak végén elhelyezkedő rügyek, ha túl mélyen a talajba kerülnek, nem hoznak virágot. A korán tavasszal virágzó apróhagymások, -gumósok (a krókusz, az írisz stb.) ültetésének ideje is most következik. Ezek csoportosan a gyepbe ültetve, igen dekoratív tavaszi virágdíszt adnak. A kora tavaszi hagymás növényeket (jácint, krókusz, nárcisz, tulipán) helyét lassan készítsük elő, ha szükséges fertőtlenítsük, frissen trágyázott talajba hagymás és gumós növényt sohase ültessünk.
A hobbiházban nevelt kétnyári palántákat (árvácska) - amint elég erősek- ültessük ki a kertbe állandó helyükre.
A dáliák fő virágzási idején válogassuk ki a legtetszetősebb színűeket és formájukat, és majd azokat szaporítsuk. Erkélynövényeinket változatlanul öntözzük és kéthetenként a tápanyagpótlásról is gondoskodjunk. A hervadt virágfejeket távolítsuk el. Az egészséges muskátliról szedjünk dugványt úgy, hogy egy-egy hajtásvéget, ha már elvirágzott, levágunk. Cserépben 3-4 dugványt egyszerre gyökereztethetünk, homokos komposztföldben.
Szobanövényeink közül a tél végén virágzó amarillisz visszahúzódtatását is kezdjük meg. Az amarillisznek teljesen lesárgul majd a levele és két- három hónapi pihenő után (addig nem öntözzük) kezd ismét hajtani előbb virágszárat, majd leveleket. Hasonlóképpen a karácsonyi kaktuszt is egyre kevésbé öntözzük mindaddig, amíg (októberben) a virágbimbók meg nem jelennek. Azután ismét rendszeresen kell öntözni
Ha még szükséges átültethetjük az arra rászoruló szobanövényeket.
A szabadban tartott edényes növényeket, leandert, angyaltrombitát öntözzük, kísérjük figyelemmel, ha kell atkák és levéltetvek ellen permetezzük.
Szükség esetén ismételjük meg virágoskertünkben is a bagolylepke hernyók elleni permetezést.
A gyep tápanyag-utánpótlását már fejezzük be, mert a túltáplált gyep télen kifagyhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!