Kék hírek

2014.11.22. 10:27

Rendőrségi videó a nemi erőszakról: ˝tehetsz róla˝

A kisfilm nem az elkövetőről, vagy a potenciális elkövetőnek szól. Ez az áldozatokról, a potenciális áldozatoknak szól. Nekik üzeni a rendőrség, hogy tehetnek róla.

Index

Tavaly nagy "sikert" arattak a rendőrség bűnmegelőzési spotjai, például a "Csak egy szippantás", amiben a srácok és lányok a buliban isznak, beleslukkolnak egy cigibe, ami beláthatatlan következményekkel jár, végül irány a kórház. Olyannyira jól sikerült, hogy leginkább kifigurázás tárgyává vált.



A pécsi rendőrök kijöttek az új, Selfie című klipsorozattal, a videókat Index vette észre.

Az első spotban a tinilányok vidáman készülődnek otthon az esti bulira, mindenki miniszoknyát húz, és csábosan nyalogatják a vodkásüveg száját. Ekkor még nem gondolnak arra, milyen csúnya vége lehet gátlásaik elvesztésének: például egy nemi erőszak.



A második videóban megérkeznek a szórakozóhelyre, rávetik magukat a pultra, és ész nélkül rövidezni kezdenek. Mindeközben bevillan egy rémkép: egy meggyötört lány alakja.



A harmadikon a buli előrehaladottabb állapotába pillanthatunk be. A nagy kavarodásban az egyik lány egyedül marad, de egy sötét alak már figyeli őt a kapucni alól.



A megosztó videó máris az online médiumok kereszttüzében landolt, jó okkal. "Olyan valószínűtlennek tűnik, hogy az egyetemi szexuális visszaélések miatti botrányok közepén ezzel álljanak ki" - írja a 444.hu.

Ez a kisfilm ugyanis nem az elkövetőről, vagy a potenciális elkövetőnek szól. Ez az áldozatokról, a potenciális áldozatoknak szól. Nekik üzeni a rendőrség, hogy tehetnek róla.

A magyar rendőrség tulajdonképpen az áldozatoktól várja, hogy változtassanak a viselkedésükön, a lányoknak üzennek, hogy mi a helyes, és nem pedig a fiúknak, hogy mi nem az.

A 444.hu újságírója alaposan utánanézett, mennyi köze lehet a kihívó öltözködésnek és az alkoholfogyasztásnak a nemi erőszakhoz. Kutatásokból kiderül, hogy a kihívó ruha aligha számít az ilyen eseteknél, az ivás azonban már komplikáltabb.

A kutatások alapján a rendőrség joggal hívná fel a figyelmet arra, hogy az ivás kockázatnövelő tényező, az áldozat hibáztatásának, kézzelfogható, káros következményei vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!