Kék hírek

2017.01.24. 07:55

Bliccelők az autópályákon - Ötmilliárdra rúg a pótdíjak összege

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szerint az autósok közül sokan figyelmetlenségből bliccelnek a fizetős utakon. Az országosan rendezett pótdíjak összege csillagászati magasságokba emelkedett az elmúlt két évben.

Szeghalmi Balázs

A megyei matricák a megyehatárt követő első lehajtóig érvényesek


Tavaly év végén adtunk hírt arról (2016. dec. 30.), hogy az M85-ös Csorna-kelet csomópontja, az M85-M86 elválási csomópontja és a teljes M86-os út fizetős idéntől. Meddig érvényesek földrajzilag a Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom megyei matricák? - kérdezte Olvasónk.


"A megyei matricák területi érvényessége a megye közigazgatási határán túl az első lehajtóig tart. A Győr-Moson-Sopron megyére érvényes e-matrica az M1 autópályán Bábolnáig, az M86 autóúton Répcelakig biztosít úthasználati jogosultságot. Komárom-Esztergom megyére érvényes e-matricával az M1-esen Hegyeshalom irányába Győrszentivánig, Budapest felé Bicskéig lehet közlekedni" - közölte Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szóvivője.

 

Kattintson a nagyobb képért!

Kattintson a nagyobb képért!

 



Egyre több a pótdíj


A motorkerékpárok és a személygépkocsik (D1 kategória) esetében a pótdíj összege 14 875 forint. Ha valaki nem rendezi a tartozását 30 napon belül, a büntetés 59 500 forintra ugrik. "2015-ben 515 967 pótdíjat szabtunk ki, mert e-matrica nélkül vagy nem megfelelő e-matricával rendelkeztek a gyorsforgalmi utakon közlekedők. Tavaly tovább emelkedett a büntetések száma, több mint 694 ezer pótdíjról határoztunk" - mondta Török Szabolcs. Lebukni három módon lehet: fix kamerákkal, mobil kamerákkal, illetve megállításos ellenőrzésekkel szűrik a bliccelőket.


2015-ben országosan több mint 5 milliárd forint, tavalyról mostanáig 4,994 milliárd forint érkezett a kasszába. 2016-ból azonban még bőven vannak folyamatban lévő ügyek. A pótdíjak körülbelül háromnegyede belföldi, egynegyede külföldi jogosulatlan úthasználóktól folyt be. Az ötmilliárd forintos pótdíjakról sokatmondó, hogy ez a pénz "belépési küszöb" a 150 leggazdagabb magyar közé.


Behajtják a külföldieken


A büntetéseket a külföldieken szintén behajtják. Kérdésünkre Török Szabolcs leszögezte: a NÚSZ 22 országban szerződött pótdíjakra specializálódott partnerekkel, melyek eredményesen dolgoznak.

Megúszni a több százezres bírságot


A pótdíj-maximalizálás lehetősége akkor él, ha a jármű vezetője több alkalommal abban a tudatban veszi igénybe a díjköteles útszakaszokat, hogy járműve rendelkezik érvényes e-matricával. Ha kettőnél több díjfizetés nélküli úthasználata volt, a kocsi tulajdonosa vagy üzembentartója írásban kérheti a tartozás maximalizálását - legfeljebb két pótdíjfizetési kötelezettségre. A kérelem benyújtását követően 15 napon belül be kell fizetni a két pótdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!