Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Talpunk alatt

Lásd a Baross utat, amely mára teljesen elüt a környező, frissnek ható utcáktól.
A díszburkolatokkal csínján kell bánni. Ha egy utca nem szépen fedett, az a baj, ha igen, akkor meg az, hogy mivel. Ha egységes a kép, akkor belefullad a szem, ha mindenhol mást látunk, akkor meg a tarkaság zavaró.
A kilencvenes években feltűnő volt, hogy míg a környező országokban már kezdték rendbe tenni a belvárosokat, addig Magyarországon még az itt-ott foltozott aszfalt uralkodott sokszor a legelegánsabbnak számító utcákon is. Bécs vagy Prága már szépült, míg a Demszky uralta unalmas Budapest és a megyei nagyvárosok ragaszkodtak a szürkéskék, rágófoltos járdához. Pedig a díszburkolat nagyon feldobja az utcák látványát. Az ember a feje fölé ritkábban néz, mint a lába elé; és ha éppen nem bámulja mereven a járdát, akkor is érzékeli, hogy szép-e, ami ott látható.

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt években valami változott: szépülnek a hazai belvárosok, fokozatosan cserélik ki az aszfaltot díszburkolatokra. Persze számtalan vita forrása, hogy milyen legyen az új fedés, milyen anyagból készüljön. Nagykocka, kiskocka, térkő vagy természetes kő? Nagy a választék. Emlékezhetünk, hogy pár éve beszakadt a Széchenyi tér burkolata egy oda behajtó teherautó alatt. Kell hát a tartósság, a strapabírás is. Ráadásul ugye a pénztárca minden ragyogó elképzelésnek határt szabhat. Nem könnyű.

Aztán: ne legyen csúszós a felület. Jó, akkor legyen mondjuk bazaltkockás – ám ebben az esetben a hölgyek fájdalmas arccal tipegnek körömcipőben a színházba, fürkészve, hogy hova léphetnek. A trend is gyorsan változik, mire megszoknánk egy utca burkolatát, már cserélhetik is, mert kiment a divatból... Lásd a Baross utat, amely mára teljesen elüt a környező, frissnek ható utcáktól. Ellenpélda a szintén győri Zechmeister utca. A frissen átadott, folyópart melletti utca térkövei olyan jól mutatnak, hogy hasonló látványt a saját lakásom előszobájában is el tudnék képzelni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kordon

Ott tartunk, hogy a szűk kisebbség miatt a többség lehetőségeit kell korlátozni. Tovább olvasom