Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Jegyzet - Eltűnő fecskék

Viszlát, fecskék, üdv, betegségeket terjesztő nílusi szúnyog!
A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön – hangzik az (állítólag) indián közmondás. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a fecskéket már nem adhatjuk nekik vissza, azok ugyanis lassan eltűnnek, legalábbis Magyarországról...
 
Ahogy sok minden, ez sem csak a klímaváltozás, hanem az emberi ostobaság és kényelemszeretet számlájára írható. Azokéra, akik élvezik ugyan a vidék, a családi ház adta teret és nyugalmat, a természet közelségét, annak bizonyos részeiből azonban köszönik, nem kérnek. Azoknak, akik rombolnak és elvesznek, de vissza semmit nem adnak, s ha módjuk van rá, a végletekig zsigerelik ki a környező természetet – legalábbis, ami még maradt belőle. 
 
Hol van már az a vidéki közösség, amely ember és természet együttélésén alapult, s amelyben megvolt a helyük a fecskéknek is, tudván, hogy azok rovarpusztításukkal legalább annyi hasznot hajtanak, mint amennyi kellemetlenséget okoznak. Pedig egyetlen kis lépést kellene csak tenni, egy vízszintes deszka felszerelésével ugyanis szinte teljesen megszabadulhatunk a fecskepiszoktól. (Igen, ez ugyanakkora lépés, mint nem eldobni a szemetet az árokszélen vagy lemondani a töméntelen mennyiségű nejlonzacskóról.) 
 
Ahogy most éppen „dolgozunk" a fecskék kipusztításán – viszlát, fecskék, üdv, betegségeket terjesztő nílusi szúnyog! –, úgy juttattuk veszélybe a szintén rovarpusztító békákat, denevéreket, és a megporzó méheket is, melyek eltűnése világszerte élelmiszer-katasztrófával fenyeget. Persze ezeket a következményeket mi már valószínűleg nem fogjuk megérni. Majd az unokáink. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasz van

Az első fokozatban ragadt váltó kábé fél percig sikított a megváltó váltásért. Tovább olvasom