Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Fagyott fizetések

Az éveken át alacsonyan tartott bérek most bosszút állnak.
Mondja az egyik ismerősöm, hogy hónapok óta nem talál maga mellé asztalost. Nincs jelentkező. Ha 10 éve álláshirdetést adott fel, volt nap, hogy tucatnyi asztalos hívta a munka reményében. Amikor 2004-ben tanári végzettséget szereztem, esélyem sem volt elhelyezkedni az iskolákban. Most közeli családtagomtól azt hallom, hogy a nyugdíj közelében lévő pedagógusokat nem győzik „kérni" a győri sulikban, hogy legalább még egy tanévet vállaljanak. Óriási fordulat történt munkafronton. Egy évtizede az alkalmazottak féltek, hogy elbocsátják őket. Ma a cégvezetők rettegnek hó végén, hogy hány minőségi munkatársuk hagyja ott őket.

A 180 fokos fordulatban jelentős szerepet játszik a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb kudarcunk, a magyar fizetések „befagyása". Az éveken át alacsonyan tartott bérek most bosszút állnak. Hosszú esztendők teltek el, amikor gesztusértékűen sem emelkedett a fizetésünk. Pedig a lépésről lépésre fejlődés reális lehetett volna. A legostobább hibát az a cégvezető követte el, aki akkor sem emelte kollégái bérét, amikor a profiteredmények engedték volna. Ez az egyik véglet. A másik, amikor a dolgozók képtelenek voltak elfogadni, hogy a magyar fizetések varázsütésre, péntekről hétfőre nem lesznek azonos szinten az osztrák, német bérekkel.

A ’90-es években a politikai elit úgy próbált külföldi cégeket vonzani hazánkba, hogy kiemelte az itthoni olcsó munkaerőt. Ez kényszerpálya volt, abban a borzalmas gazdasági helyzetben nem volt más út. A filléres munkaerőt hirdető külpolitikai paradigma sokat finomodott. Nyilván ez esetben sem volt más választás. Ott tartunk, hogy a hiányszakmák száma egyre nő és ezeken a területeken lasszóval fogják az embereket. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogyha több pénzt akarunk keresni, a munkaadók jobb teljesítményt várnak majd tőlünk. A jelenlegi helyzetben nincs nagyobb öngól annál, ha hátradőlünk és pökhendien azt valljuk: úgysem találnak nálam jobbat. Így veszítjük el ugyanis saját fejlődésünk lehetőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi út

Kevés olyan példa és érték van, amivel mi a Mag-Európa előtt tudtunk járni. Tovább olvasom