Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Cetli két sorral

Sokaknak az is probléma, ha meg kell szólítani ismeretlen embereket.
 
Barátom meséli a következő történetet. Azért vett ki szabadnapot, mert az egyik szolgáltatótól ukázt kapott: reggel 8 órától délig jönnek leolvasni az órát. Türelmesen várta a szolgáltató munkatársát, mire 13 óra tájban telefont ragadott. Nos, kiderült, hogy az óraolvasó egy nappal korábban elvégezte feladatát. Igaz, ezzel feszegette a magánlaksértés határát. Arról nem szólva, hogy ameddig zajlott a „magánakció", addig a barátom kutyája elkóborolhatott volna a nyitott kapunál. Mégis amin a legnehezebb átlépni: miért nem telefonált az óraolvasó, mielőtt önállósította magát? Miért nem hagyott cetlit a postaládában, hogy „helló, már jegyeztem a mérő állását"? Így a másnap nem úszott volna el az októberi májusban.

Félperces telefonhíváson, két, kézzel írott soron múlt a kárba veszett szabadnap. Hosszú ideje figyelem, hogy az emberek jelentős része mennyire nem tud kezelni egypontos kommunikációs szituációkat, konfliktushelyzeteket. Sokaknak az is probléma, ha meg kell szólítani ismeretlen embereket.

A fő gond mégis az, hogy a diákok tantárgyi kereteken belül semmit nem tanulnak az említett mindennapos „csapdákról" az iskolapadban. Vagy szerencséjük van és olyan tanárokat kapnak, akik elmondják nekik, hogy mit illik és mit nem, vagy jó eséllyel egész életükben nem értenek szót másokkal.

Múlt héten, az érettségi idején kiváló tanárokkal találkoztam. Többen mondták, hogy a mai középiskolások nagyjából ugyanazt tanulják, mint a mi generációnk a ’90-es évek végén. KRESZ, pénzügyi ismeretek, kommunikációs helyzetgyakorlatok helyett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TAPS-ra taps

Nagy taps az olvasóinknak! A jövő velük épül! Tovább olvasom