Jegyzet

2015.03.27. 18:50

Nem rá mondta

Ez az az eset, amibe ha az ember beleáll, mert „hisz az ügyben", akkor azt végig kell vinni.

Cséfalvay Attila


Zsigulis igazoltatás folyamatban – mondta a rendőr, ám pechjére épp az Országos Lada Szövetség elnökét állították meg, aki kikérte magának a zsigulis elnevezést. Plusz a megállítást. Bejelentést, panaszt tett minden létező fórumon, mondván, azért állították meg, mert ladás, ráadásul még „le is zsigulizták". Ehhez lehetne hasonlítani az ácsi polgármester, Lakatos Béla esetét. Emlékeznek, őt igazoltatták a rendőrök még januárban, amiből aztán lett is nagy paláver, mert ahogy fülelt, azt hallotta az egyenruhások rádiójában, hogy „kisebbségi igazoltatása folyamatban".

Vita kerekedett, nem akarta odaadni a forgalmit, így még egy rendőrautót hívtak. A vége az lett, hogy a polgármester panaszt tett, s eljárás indult a rendőrök ellen. Ez az a klasszikus eset, amibe, ha az ember beleáll, mert „hisz az ügyben", akkor – tartson akármeddig – végig kell vinni. Lakatos Béla nem így tett, nemrégiben visszavonta panaszát, így a kivizsgálást (ami megjegyzendő, hogy két hónapja folyt már egy ilyen, viszonylag egyszerű történetben) befejezték. A legérdekesebb a polgármester indoklása, miért vonta vissza a panaszát. „A rendőrség elismerte, hogy használta a kisebbségi kifejezést a rádióban, amikor mellettem álltak, csak nem velem kapcsolatban." Kérdésem: ja, ha nem rám mondták, akkor úgy rendben van? Ha egy ácsi romát lekisebbségiznek, azt az elöljárónak nem kell kikérnie, ha sértőnek érzi?

A másik érve: „nem akartam az egészből ügyet csinálni, ezért visszavontam a feljelentésem". Azzal, hogy panaszt tett, kivizsgálást kért, a sajtóban úgy kommentálta az esetet, hogy „rászálltak a rendőrök romákra" – már ügyet generált.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!