Kék hírek

2017.10.24. 21:48

Ingyen átvizsgálják az autókat - mutatjuk a 14 megyei szervizt

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság - a közlekedési balesetek megelőzése érdekében - idén is folytatja a "Látni és látszani" országos kampány keretében prevenciós tevékenységét.

kisalfold.hu

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedési szakemberei 2017. október 16. és december 8-a között közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket folytatnak a megye területén. Ezek keretében minden alkalommal felhívják a sofőrök figyelmét az őszi időjárási viszonyok miatt bekövetkező balesetek elkerülésének lehetőségeire.


 

A kampány `arca´ - fotó: Police.hu

A kampány `arca´ - fotó: Police.hu


 14 helyszín, 5 optikus


A kampányban a sofőröknek lehetőségük nyílik a gépjárműveik világító és fényjelző berendezéseinek, gumiabroncsainak térítésmentes átvizsgálására, az autójuk őszi-téli időjárásra történő felkészítésére, valamint a vezetők látásának vizsgálatára is.


A programban megyénk területén is több szakszerviz és optikus áll a résztvevők rendelkezésére: Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban eddig összesen 14 helyszínen várják a gépjárművezetőket, míg Győrben, Sopronban, Csornán és Kapuváron 5 optikussal vizsgáltathatják át az érdeklődők ingyenesen látási képességeiket. A kampányban résztvevő szervizek és az optikusok pontos elérhetőségét a www.latnieslatszani.hu, honlap tartalmazza, amely a program ideje alatt folyamatosan frissül.

Ellenőrzések a kampány jegyében


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály baleset-megelőzési célú ellenőrzéseket végzett a "Látni és látszani 2017" kampány jegyében.


A "Látni és látszani!" közlekedésbiztonsági kampány keretében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kedden a megye területének több pontján ellenőrizték a sofőröket. Az ellenőrzések alkalmával tanácsokat adtak a közlekedőknek, hogy a megváltozott látási viszonyok során milyen járművezetői magatartást tanúsítsanak a biztonságos közlekedés érdekében. Hangsúlyozták, hogy csak olyan járművel vegyenek részt a közúti forgalomban, amely biztonságos közlekedésre alkalmas és megfelel az őszi-téli időjárási viszonyoknak. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyári gumiabroncsok cseréje indokolt 7 Celsius alatt. A rendőrök tájékoztatták a járművezetőket, hogy a kampányban részt vevő műszaki állomásokon ingyenes átvizsgálásra van lehetőség.


Nemcsak az időjárási, látási és útviszonyok változhatnak meg, illetve nem elég a járművek műszaki állapotának átvizsgálása, hiszen az ember érzékszervei is változhatnak. A szakemberek ezért felhívták a járművezetők figyelmét, hogy a látás ingyenes vizsgálatának ellenőrzésére is lehetőséget ad a programsorozat.

 


Papírt adnak


A vizsgálatokra mind magánszemélyek, mind cégek jelentkezhetnek gépjárműveikkel, a személy,- és a tehergépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra is vonatkozik a kezdeményezés. Az ingyenes átvizsgáláson megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.


A látásellenőrzés során optikus szakember állapítja meg, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítéséhez, amelyről szintén igazolást állítanak ki.


Plusz elem


A kampány a korábbi évekhez képest plusz elemet is hordoz: a csatlakozott szervizek és optikák kiszélesített körével egészült ki, valamint az ingyenesen elérhető szervizszolgáltatások mellett a kezdeményezés a gépjármű-tulajdonosok számára kiterjesztett átvizsgálási lehetőséget is biztosít, amely a világítástechnikai berendezéseken túl az autó általános műszaki állapotára is kiterjed, mint pl. a lengéscsillapító, a kipufogó, a zárszerkezetek ellenőrzése, kenése, az akkumulátor tesztelése, vagy éppen a fék vizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!