üstökös

2020.07.21. 10:49

NEOWISE – Több mint két évtizede nem figyelhettünk meg ilyen fényes égi jelenséget – fotók

A következő napokban különösen érdemes figyelni éjszaka az égboltot, mert huszonhárom év után először újra szabad szemmel is megfigyelhető üstökös húz el felettünk. A Neowise névre keresztelt üstökös útját július végéig követhetjük. Este tíz-tizenegy órától már megfigyelhető a jelenség az északi égbolton.

Dániel Viktória

A Neowise-üstökös a Pannonhalmi főapátság felett.

Fotó: dr. Beinrohr László

– Bár szabad szemmel is észrevehető, de egy turistatávcsővel talán még látványosabb ez az üstökös – mondta el Pércsy Kornél, a Magyar Csillagászati Egyesület győri helyi csoportjának tagja. Lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahol nem kell a város felett átnéznünk és célszerű egy magaslatot keresnünk, mivel a Neowise az északi égbolton viszonylag alacsonyan, a horizonttól körülbelül 5–10 fokos szögben látható.

Beinrohr László civilben biokémikus kutató. A fotózás, különösen ennek a speciálisabb formája, a földet és az eget összekötő „asztrofotózás” a hobbija. Már több mint hét éve tevékenykedik ezen a területen.

A módszer

– Egyszerűbb rész a technika. Ha van állványunk, és egy kézzel beállítható fényképezőgépünk vagy akár telefonunk, sok képet meg tudunk csinálni. Azaz nincs szükség különleges vagy drága felszerelésre, csak ha kiemelkedő minőségre törekszünk. Lényeg, hogy a kevés fény miatt, jellemzően sok másodpercig kell egy képet exponálni, ezért a bemozdulást ki kell küszöbölni. A sötétség miatt az automatikus képfeldolgozó módszerek is sokszor csődöt mondanak, ezért a színeket gyakran utólag kell helyreállítani.

A bonyolultabb része annak megtervezése, hogy hol készítsem el a képet.A képzelőerő nagyon fontos, ez a tapasztalattal együtt segít, hogy el tudjam képzelni, mire számíthatok éjjel. Online térképeket és csillagászati szoftvereket is használok, hogy tudjam, mikor és milyen pozícióban kel fel a Hold. Vagy éppen az elmúlt hetek izgalmas témája, a Neowise-üstökös – mondta el Beinrohr László. – Az én alapszabályom az, hogy ha nem néz ki jól nappal, igazából éjjel sem lesz az, bár a sötétben minden kicsit szebb lesz általában – tette hozzá mosolyogva.

Fotó: dr. Beinrohr László www.facebook.com/eternipix és weboldal: www.beinrohr.com

A Neowise-üstökös a Pannonhalmi főapátság felett.
Fotó: dr. Beinrohr László

A pannonhalmi kép története

– Mivel budapesti vagyok, a tervezés napokig tartott, számolgattam, hogy ne legyen túl alacsonyan az üstökös, hol találok helyet. Fontos volt a távolság, a tengerszint feletti magasság és a tiszta égbolt.

Az előrejelzés ígért aznapra némi felhőzetet, de éreztem, hogy soha vissza nem térő alkalom, így kockáztattam és elindultam autóval. Éjjel 1 körül érkeztem Ravazd határába. A fotózás ezután kellemes volt, nyugalom és csend, gyönyörű holdfényben, talán egy órán keresztül. Már a gépemben láttam, hogy elég jó lesz.

Aki teheti, nézze meg az üstököst, mert a Neowise legközelebb 6766 év múlva érkezik vissza hozzánk.

Szuromi Ádám fotója a cseszneki várnál

 

Fotó: Pércsy Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!