Kerékpársport

2024.06.20. 10:32

Országúti ob 2024 – Valter Attila vasárnap újra Pannonhalmán teker

Akárcsak az elmúlt két évben, idén is Pannonhalmán rendezik az országúti országos bajnokság mezőnyversenyét. A nőknél az olimpiai 4. helyezett, Vas Kata Blanka, míg a férfiaknál Valter Attila, Dina Márton, Fetter Erik és Peák Barnabás is ott lesz a sztárokkal teletűzdelt futamon június 23-án, vasárnap.

Szeghalmi Balázs

Valter Attila a 2023-as országúti ob-n szinte rögtön az élre állt, s végig vezette a futamot. Fotó: Kisalföld-archívum

  • A Győr közeli kisvárosban rendezett országúti országos bajnokságokat eddig mindkétszer behúzta Valter Attila, igaz, merőben más-más forgatókönyv után.
  • A nőknél szintén triplázás várható: az olimpiai 4. helyezett Vas Kata Blanka ezúttal is favorit.
  • A vasárnap a verseny idején forgalomkorlátozásra, útzárra kell számítani Pannonhalmán és a kisváros környékén.

Valter Attila kétszer ülhetett a pannonhalmi trónra

2022-ben a legjobb magyar bringásnak, Valter Attilának minden erejére és tudására szükség volt, hogy az apátság kapujánál felállított cél előtt pár méterrel lehagyja akkori fő kihívóját, Dina Mártont. Az óriási küzdelemről mindent elmond, hogy Valter görcsök után vitte haza a nemzeti színű kerékpáros trikót.

Egy éve aztán már nem bízta a véletlenre a Team Visma klasszisa a magyar bajnoki címet. Valter végig félelmetes tempót diktált, főként a Pázmándfalu és Nyalka közötti sík szakaszon „lőtt ki”, s végül utcahosszal nyerte a magyar bajnokságot több száz kerékpáros rajongó üdvrivalgása közepette.

A kihívók

A mesterhármasra minden esélye megvan idén: nehéz elképzelni, hogy bárki leszakítsa Valtert a trónról. A mezőnyből ezúttal is Dina Márton, Fetter Erik és Peák Barnabás szoríthatja meg talán a bajnokot; várhatóan ők hárman óriásit meccselnek majd az ezüstéremért.

Valter Attila szeret Pannonhalmán versenyezni, ezt már tavaly is kiemelte, s minden bizonnyal várja az idei keringőt is az apátság körül. Közösségi oldalán a svájci Alpokból arról posztolt, hogy készen áll az újabb országúti ob-ra.

Vas Kata Blanka a favorit nők között

A nőknél szintén triplázásra készülhetünk: az olimpiai 4. helyezett Vas Kata Blanka ezúttal is favorit. A tavalyi dobogósok, Zsankó Petra és Jordán Dorka szintén leadták a nevezésüket a pannonhalmi versenyre. Az idei országúti ob a női futammal kezdődik vasárnap 9 óra 30 perckor.

Vas Kata Blanka sorozatban harmadik magyar bajnoki címét szerezheti hétvégén Pannonhalmán. Fotó: MW-archívum

Az útvonal Pannonhalma környékén

A lányokra öt 16,8 kilométeres nagy kör és másfél 5,8 kilométeres kis kör, azaz 91,2 kilométer vár, míg a fiúk kilenc 16,8 kilométeres nagy kört és három és fél 5,8 kilométeres kis kört, vagyis 170 kilométert teljesítenek. A mezőny a nagy körökben a következő útvonalon halad majd: Győrság – Győrság- Halomalja – Pázmándfalu – Nyalka – Pannonhalma – Győrság.

 
 

A nagy kört tavaly mi is teszteltük, erről itt láthatják, olvashatják videós riportunkat.

A férfi mezőny kora délután 13 óra 30 perckor rajtol Pannonhalma központjából. A fiúk futamát élőben közvetíti az M4 Sport, de érdemes kilátogatni az ob-re: tavaly is óriási élmény volt Valter Atiék pannonhalmi tekerése a helyszínen.

Forgalomkorlátozások

A vasárnapi futam miatt több alkalommal lesz forgalomkorlátozás vagy teljes útzár érvényben Pannonhalma környékén. Ahol épp jár majd a mezőny, ott állítják meg a rendőrök és polgárőrök a versenyzőket.

A tervek szerint 9:30 és 11:30 között félpályás, korlátozott zárásra, 11:30 és 12 óra között pedig teljes útzárra kell számítani a következő utcákban Pannonhalmán: Kossuth utca, Mátyás király utca, Dózsa György utca, Főtér, Váralja, Főapátság területe. Délután pedig 13:50 és 17:20 között rendelik el a félpályás zárást, majd a befutóig, körülbelül 18:10-ig a teljes útzárat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában