Női kosárlabda

2024.02.08. 21:21

Vereséggel kezdték a magyarok a soproni olimpiai selejtezőt

Folytatás pénteken 18 órakor Japán ellen.

Kisalföld.hu

Lelikék csak egy-egy szakaszban tudták megnehezíteni a kanadaiak dolgát

Fotó: MTI/Tóth Zsombor

Magyarország–Kanada 55–67 (11–25, 19–16, 9–14, 16–12)

Sopron, Novomatic-aréna, női olimpiai selejtező, 2500 néző. V.: Liszka (lengyel), Elsharnouby (egyiptomi), Fernandes (tahiti).

Magyarország: Studer 7, Aho, LELIK 8/3, Goree 4, Kiss V. 4. Cs.: Határ 4, Dubei 8, JUHÁSZ 13, Dombai 3/3, Horváth B., Varga A. 4, Kányási. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Kanada: Fields 6, Colley 10/3, CARLETON 18/6, ACHONWA 10, ALEXANDER 15. Cs.: Amihere 6, Swords 2, Ejim, Hill, Pellington. Szövetségi kapitány: Victor Lapena.

A kanadaiak büntetőkből szereztek vezetést, a magyarok 0–4-nél Kiss Virág szintén büntetőkből szerzett kosaraival érték el első pontjaikat. A két exgyőri (Fields és Colley), valamint egy jelenlegi győri játékossal (Carleton) kezdő kanadaiak nem nagyon hagytak esélyt a mieinknek, akciókosarat nem tudtak a magyarok szerezni az első öt percben, a vendégeknek 10–5 volt a negyed közepén. A 7. perc végén 15–5-ös kanadai vezetésnél Székely Norbert időt kért. Dubei a 8. percben az első akciókosarat szerezte, de a negyed így is komoly vendégelőnnyel zárult (11–25).

Juhász duplája nyitotta a második tíz percet, amire hamar jött a válasz Kanadától. Studer középtávolija után tíz ponton belülre kerültünk, majd Dombai triplájával megfeleztük az addigi különbséget (22–27). Egyből jött is a lelátóról a „Ria, ria, Hungária!” A szakasz második felében a közelebb zárkózás helyett megint nőtt a távolság (24–37). A félidő hajrájában egy 6–2-es rohammal tíz ponton belülre kerültünk, időt kért Kanada szövetségi kapitánya, ami után egy vendégkosár esett, így a nagyszünetben 30–41-et mutatott az eredményjelző.

Az első három percben Dubei szerzett egy kosarat, valamint Juhász értékesített egy büntetőt. A második utáni lepattanót megszerezték a magyarok, ami után Juhász megint eredményes volt (35–41). A 25. percben mindössze öt pont volt a hátrányunk, Lelikre fújtak támadót – elég látványosra sikeredett a diósgyőri kosaras helyezkedése. Megint belefáradtunk kicsit az üldözésbe, visszament a különbség tíz pont fölé (27. perc: 37–50), mely a zárószakaszra tovább nőtt (39–55).

A negyedik negyedben sem potyogtak a kosarak, az első pontos dobásra majdnem négy percet kellett várni, ezt Carleton triplából szerezte. Lelik is trojkával felelt, így nem változott a helyzet, nagy hátrányban voltunk. Igazából innentől kezdve csak az lehetett a cél, hogy csökkentsük a hátrányt, hiszen a különbségnek akár még jelentősége is lehet a végelszámolásnál. Két perccel a vége előtt húsz pontnál nagyobb lett a hátrányunk, két labdaszerzést követő kosárral szépítettünk (48–55). A kanadai időkérést követően a véghajrában sikerült kicsit kozmetikázni az eredményen, de a biztos kanadai sikert nem tudták kétségessé tenni Székely Norbert tanítványai.

Folytatás pénteken 18 órakor Japán ellen.

Nyilatkozatok

Székely Norbert: – Nagy tapasztalat számunkra, hogy itt lehetünk. Védekezésben nem voltunk rosszak, de Kanada sokkal tapasztaltabb ezen a téren. Amikor visszajöttünk a meccsbe, akkor tudták mit kell játszaniuk. A támadólepattanók jelentették a legnagyobb különbséget. Összességében a jobbik csapat nyert.  

Juhász Gréta: – Nem nagyon tudtunk mit kezdeni az agresszív védekezéssel, sok technikai hibánk volt ebből, emellett sok támadólepattanót engedtünk Kanadának.

Victor Lapena: – Végig kontrolláltuk a mérkőzést, mi domináltunk, és nagyon fontos győzelmet arattunk. Ez azonban még csak egy győzelem, semmi nem dőlt el. Az nagy előny, hogy sok játékos is Európában játszik. 

 

Japán legyőzte az Eb-ezüstérmest

A másik mérkőzésen: Japán–Spanyolország 86–75 (26–18, 20–18, 23–21, 17–18). Legjobb dobók: Hajasi 20, Mavuli E. 20, Jamamoto 15, illetve Carrera 19, Gustafson 15, Rodriguez 9.

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok számára jó ómennek számított az olimpiai selejtező, mivel az elmúlt 11 mérkőzésükből kilencet megnyertek az ötkarikás kvalifikációban – igaz, legutóbb éppen egy ázsiai gárdától kaptak ki, 2020-ban Kínától. Az ibériaiak a hatodik olimpiájukért küzdenek, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas lehetett ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens júniusban 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.

A Tokióban olimpiai második japánok ugyanakkor az elmúlt 11-ből csak három meccsen győztek a selejtezőben, ráadásul az utóbbi 16 találkozójukból 12-t elvesztettek európai ellenfelekkel szemben. Alacsony szerkezetük miatt gyakran próbálkoznak távolról, ezt jelzi, hogy Hajasi Szaki 11 triplát dobott az előző selejtezőben – ebből nyolcat a tavaly Eb-aranyérmes belgáknak.

A távol-keleti ország legjobbjai a spanyolokhoz hasonlóan öt olimpián szerepeltek, de csak legutóbb állhattak dobogóra. Az 1975-ös vb-n is másodikok lettek, a kontinenstornákon pedig 26 érmet, közte hat aranyat gyűjtöttek. Onzuka Toru kapitány csapata szinte kizárólag a japán ligában szereplő – és már több mint egy hónapja együtt készülő – játékosokkal érkezett Sopronba, az egyetlen kivétel a spanyol Estudiantest erősítő Mavuli Sztefani volt. Utóbbi ghánai származású, de már a szigetországban született, akárcsak nővére, a szintén japán válogatott Evelin.

A felfokozott érdeklődést jelezte, hogy noha csak egy négycsapatos tornáról van szó, több mint ötven újságíró és húsz fotós akkreditált az eseményre, a japánok összesen 25 fővel képviseltették magukat. Emellett a tévénézők mind a négy érintett országban élőben követhetik a mérkőzéseket – Japánban ottani idő szerint éjjel fél egykor kezdődött a csütörtöki program.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában