Emlékezés

2024.01.05. 10:48

Ez történt 2023-ban (10. rész) – Két győri tornász is olimpia kvótát szerzett, Marco Rossi magyar lett

Mészáros Krisztofer és Bácskay Csenge ott lesznek a párizsi olimpián.

Fotó: Csapó Balázs

Október
2. Mészáros Krisztofer a Győri AC tornásza bejutott az egyéni összetett döntőbe a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, s ezzel olimpiai kvótát szerzett.

Mészáros Krisztofer

3. Elkezdődött a jegyárusítás a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, az első körben 1,2 millió jegy talált gazdára.

5. Magyar állampolgársági esküt tett Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott olasz szövetség kapitánya és Cosimo Ignuscio másodedző Budapesten, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében.

Marco Rossi

6. Sopronban tartották a női kosárlabda válogatottak párizsi olimpiai selejtezőjének sorsolását, ahol kiderült, hogy a magyar válogatott a spanyol, a japán és az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik majd a jövő februári soproni tornán.

7. Második helyen végzett a Katari Nagydíj sprintfutamán Max Verstappen, ez pedig egyben azt jelentette, hogy az összesített pontversenyben behozhatatlan lett az előnye. Így címét megvédve sorozatban harmadszor lett Forma-1-es világbajnok a Red Bull holland autóversenyzője.
A győri Mészáros Krisztofer a 11. helyen végzett az antwerpeni tornász világbajnokság férfi egyéni összetett döntőjében, amelyet a japánok címvédője és olimpiai bajnoka, Hasimoto Daiki nyert meg.

9. A Győri AC tornásza, Bácskay Csenge nyolcadik lett az olimpiai kvalifikációs világbajnokság ugrás fináléjában, így  a győri színekben versenyző sportoló is olimpia kvótát szerzett.
A GYAC Aréna sportolói közül Szvitacs Alexa egyéniben és vegyespárosban második, párosban Arlóy Zsófia oldalán harmadik lett az angliai Sheffieldben rendezett asztalitenisz para-Európa-bajnokságon.

10. Eldőlt, hogy az idei évad végén távozik Győrből Ana Gros, a Győri Audi-ETO balkezes átlövője, aki a szlovén Krim Ljubljana csapatánál folyttaja pályafutását.
Két labdarúgó összefejelt a Mezőörs–Koroncó vármegyei I. osztályú futball-mérkőzésen és a sokkot kapó volt ETO-játékost, Vayer Gábort a meccs játékvezetője, Krasznai Roland részesítette gyors elsősegélyben.

11. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében a 2028-as Európa-bajnokságnak az Egyesült Királyság és Írország, míg a 2032-es kontinenstornának Olaszország és Törökország közösen ad otthont. Utóbbi először rendezhet Eb-t.
A magyar futsalválogatott 2–2-es döntetlent játszott felkészülési mérkőzésen Svédország ellen,  a mérkőzésen duplázó, volt győri futsalos, Dróth Zoltán megszerezte századik (majd százegyedik) találatát címeres mezben.

12. Minden idők legnagyobb létszámú nevezése után, 350 futóval rajtolt el a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség és a polgármesteri hivatal sportfelügyeleti csoportja által szervezett hagyományos félmaratoni futóversenye Sopronban.

13. Hét hónapos eltiltást kapott az a vármegyei III. osztályú bajnokságban futballozó bezenyei játékos, aki a Károlyháza elleni mérkőzésen  kiszaladt a szurkolók közé és ott megütött egy idősebb nézőt.

14. Kerkez Milos, a Bournemouth magyar válogatott védője, az ETO volt labdarúgója is bekerült a 2023-as Golden Boy-díj 25 futballistát számláló döntőjébe. A díjat a legjobb 21 éven alatti, Európában játszó labdarúgó kapja. 
A csoportjában éllovas magyar labdarúgó-válogatott, Varga Barnabás és Sallai Roland találataival  2-1-re legyőzte a vendég szerb csapatot Európa-bajnoki selejtezőn.

17. A magyar labdarúgó-válogatott kétgólos hátrányból egyenlítve 2-2-es döntetlent játszott Litvánia vendégeként a kaunasi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így bár csoportja élén maradt, de még nem biztosította be részvételét a kontinensviadalra.

20. Aranyérmes lett, így a győri Széchenyi István egyetem történetének első floorballbajnoki címét könyvelhette el a Magyar Egyetem Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB).

24. A Győri Audi-ETO 32–9-re múlta felül az Odensét a női kézilabda Bajnokok Ligája 5. fordulójában, ami azt jelentette, hogy a Rába-partiakat irányító, Ulrik Kirkely a győri alakulattal legyőzte volt csapatát.

25. Emléktáblát avattak Laczó István emlékére Sopronban, aki által vezetett SLC labdarúgócsapata harminc évvel ezelőtt, 1993-ban sporttörténelmi tettként először jutott fel a legmagasabb osztályba.

26. Két játékossal erősített a Sopron Basket női kosárlabdacsapata. Visszatért Sopronba az egykori közönségkedvenc Aleksandra Crvendakic, s  a zöld-sárgáknál folytatja pályafutását a korábban Győrben játszó Beatrice Mompremier.

Aleksandra Crvendakic

27. Második lett a horvátországi MBH Bank Országos Gyorsasági Bajnokság és Kupa utolsó, ötödik fordulójában Majsa Gergely téti motorversenyző, aki ezzel az 1000 köbcentis, úgynevezett királykategória összetett magyar bajnoka lett.

31. 

Kari Brattset Dale

Kari Brattset Dale, az olimpiai bronzérmes, világbajnoki aranyérmes és Európa-bajnok norvég válogatott beálló további három évre kötelezte el magát a a Győri Audi-ETO női kézilabdacsapata mellett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában