Újévi jókívánság az óceánról

2024.01.04. 14:27

Az Atlanti-óceánt átevező Rakonczay Gábor túl van az első 400 kilométeren

Rakonczay Gábor, a soproni egyetem egykori diákja túl van a négyszázadik kilométeren, jobbára szélcsendben halad napi 30-40 kilométert megtéve.

Bódvai Ildikó

Rakonczay Gábor január elsején eredményekben gazdag boldog új évet kívánt mindenkinek!

Fotó: Rakonczay Gábor

"Megvan az első lehajózott 400 kilométer!" - számolt be az örömteli hírről tegnapi posztjában az óceánátevező Rakonczay Gábor, aki 42 nevű hajójával karácsony előtt indult el a portugáliai Lagos kikötőjéből. A szél továbbra sem segíti az útját: jobb esetben szélcsend van, máskor jobbról, balról, vagy éppen szemből fúj, így intenzív evezéssel is mindössze 30-40 kilométert halad előre. Mától várja a szél fordulását a térségre jellemző irányba.

A 2023-as év utolsó, és az új év első napját is egyedül ünnepelte meg. Mint azt a közösségi oldalán szilveszterkor írta, nappal annyira meleg volt, hogy megfürdött a tengerben. Bár a víz meglehetősen hűvösnek bizonyult, jó egy hét után nagy élményt volt a tisztálkodás. Hajót egész nap csak egyet látott, viszont egy kis viharfecske és a szokásos delfin csapat többször is köszöntötte.

Rakonczay Gábor még mindig szélcsendben halad óceánátevező útján.
Fotó: Rakonczay Gábor

Magányos útján van ideje töprengeni. Mivel jelenleg Afrika partjainak közelében halad, éjjel a 270 kilométerre levő El Jadida fényeit érzékelte. "Persze nem direktben, hanem ahogy az felvetül az égboltra, a horizont felett látszódik egy minimálisan világosabb rész. 2006-ban a páros evezőssel Casablanca után ott álltunk meg, egy vihar miatt. Elképesztő egy hely, tipikus Rejtői valósággal. Aztán pár nappal később onnan 200 kilométere éltem át első Bf 10-es viharomat, négy napig sodródtunk benne a Tűzhangya nevű evezőssel… Ott, akkor 25 évesen elég sok mindent megtanultam az életről." - írta tegnapi posztjában, hozzátéve, hogy ez, az a szituáció, amikor a lét kérdését a nemlét sokkja váltja ki. Így ezekben a napokban az jár a fejében, hogy ezen a szélességén legyen túl mihamarább. Ez számításai szerint még 6-10 nap.

Közben arról is megszületett a döntés, hogy a Kanári szigetcsoporthoz tartozó La Palmán meg fog állni. Feltölti az élelemkészletét, pár dolgot megszerel a hajón és megöleli az őt ott váró családtagjait. Ez még több mint 900 kilométer, ami a mostani realitást nézve 20-25 nap.

Mint azt korábban megírtuk, Rakonczay Gábor útját lehet követni a közösségi médián, ahol naponta jelentkezik friss információkkal az élményeiről és a megtett távról.

A Tűzhangyával kezdődött az óceáni kaland

Rakonczay Gábor és akkori párja, Rakonczay Viktória 2006-ban  első magyar párosként evezték át az Atlanti-óceánt kelet-nyugati irányban Tűzhangya nevű hajójukkal. Világrekord idő,  51 nap 6 óra 10 perc alatt teljesítették a Gran Canaria–Antigua távot. Ezzel a sportteljesítménnyel kiérdemelték a Guinness World Recors elismerést Londonban, megkapták a Best of 2008 Adventure díjat a National Geographic-tól Washingtonban, illetve a Magyar Formatervezési Díjat a hajójuk tervezéséért. A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének formatervező szakos hallgatói a tengeri evezős hajót maguk tervezték és két kezükkel építették.  Az expedícióról írt nagy sikerű könyv, a Tűzhangya 2011-ben jelent meg Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában