Női kosárlabda

2023.12.27. 12:37

Olimpiai selejtezőre készülnek győri és soproni játékosokkal

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint hosszú évek munkája áll amögött, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott most a soproni olimpiai selejtezőre készülhet Székesfehérváron.

Kisalföld.hu

Székely Norbert vezetésével három napig készül a magyar női kosárlabda-válogatott.

Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

A szövetség edzőközpontjában a szakvezető szerdától péntekig öt edzést vezényel a 17 fős keretnek, melyben ezúttal csak az NB I-ben szereplő játékosok vannak jelen, az egyetlen kivétel a Rómában légióskodó, volt soproni Czukor Dalma. A SERCO UNI Győrből öt, a Sopron Basketből két játékos kapott meghívót.

"Három napig edzünk most itt, de voltaképpen mi már hét éve erre készülünk – nyilatkozta Székely Norbert. – Most az a feladat, hogy amit taktikai repertoárként hét év alatt felhalmoztunk, abból ki tudjuk venni a szükséges elemeket. A selejtezőn három nagyon különböző stílusú csapattal szállunk szembe Sopronban, ezért is nehéz specifikusan az ellenfelekből készülni."

A kapitány rá is tért a riválisokra: "Az olimpiai ezüstérmes japánok játsszák a legkülönlegesebb kosárlabdát öt külső játékossal és nagyon mozgékonyan. Bízom benne, hogy érvényesíteni tudjuk majd ellenük a mi erényeinket. Kanada bombaerős, nekik nem is a selejtező a cél, hanem az olimpiai elődöntő. A spanyolokat az elmúlt években sokat láttuk, belőlük tudunk talán a legkönnyebben felkészülni."

A nyári Európa-bajnokságon negyedik nemzeti csapat szakvezetője – akit az év edzőjének jelöltek a január 8-án esedékes M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán – kifejtette, a sérültek közül Kányási Veronika januárra várhatóan hadra fogható lesz, mint ahogy az olasz Schiónál légióskodó Juhász Dorka is. A honosított Goree Cyeshát hazaengedték az Egyesült Államokba, mivel már régen járt otthon, Aho Nina pedig ugyan Székesfehérváron van a csapattal, de nemrég kapott egy injekciót, emiatt nem vehet részt a tréningeken.

A nyár óta az Oxygen Roma Basketet erősítő Czukor Dalma egyetlen légiósként van jelen a székesfehérvári összetartáson.

"A harmincadikára kiírt meccsünket áttették huszadikára, és mivel a következő mérkőzésünk így csak január negyedikén lesz, megkértem a klubvezetést, hogy eljöhessek a válogatotthoz. A római edzőm is úgy vélekedett, hogy nekem és a nemzeti csapatnak is jót tesz, ha itt vagyok – mondta az ex-soproni kosaras. – A Rómával most kilencedikek vagyunk a bajnokságban, mindenképp szeretnénk előrébb jutni, és bekerülni a playoffba. Sok lehetőséget kapok, számítanak rám, de most azért vagyok itt, hogy itt is kihozzam magamból a legjobbat, és legyen esélyem Sopronban bekerülni a válogatottba."

A magyarok a selejtezőben február 8-án, 19 órakor az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada ellen kezdenek, majd február 9-én, 18 órakor az olimpiai ezüstérmes japánokkal, végül február 11-én, 17.30-kor az Eb-második spanyolokkal találkoznak a Novomatic-arénában, amely a korábbi Euroliga Final Fourokhoz hasonlóan 2500 férőhelyesre bővül. A négyesből az első három jut ki a párizsi olimpiára.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

A válogatott kerete az összetartáson: Aho Nina (DVTK), Bach Boglárka (UNI Győr), Boros Júlia (Szekszárd), Czukor Dalma (Róma), Dombai Réka (UNI Győr), Dubei Debóra (UNI Győr), Horváth Bernadett (Szekszárd), Kányási Veronika (DVTK), Lelik Réka (DVTK), Mérész Beatrix (Pécs), Miklós Melinda (Szekszárd), Ruff-Nagy Dóra (UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron), Szabó Fanni (TFSE), Tóth Franka (Pécs), Török Ágnes (UNI Győr), Varga Alíz (Sopron).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában