Parasport

2023.12.04. 15:23

A mozgás újra mindenkié volt a győri egyetemi csarnokban

„A mozgás mindenkié” címmel rendeztek sportnapot a napokban a győri Széchenyi-egyetem sportcsarnokában.

Kisalföld.hu

A kosarazás lebonyolításában az UNI Győr női csapata is segített.

Fotó: UNI Győr

A győri Emberség DSE programján a fogyatékossággal élők sportoltak, őket az integráció jegyében ép társaik segítették. A hat állomásból álló sorverseny során – mindegyik helyen 10–10 percet töltöttek a résztvevők, mert az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint a fiatalok számára a napi 60 perc mozgás lenne a minimum, és ezt így próbálták szimbolizálni a szervezők – kosárlabdáztak, ügyességi feladatokat végeztek el a sportolók, a feladatok jó része az érzékenyítést segítette.  

Kertész Tamás, az Emberség DSE elnöke szerint teljesen mindegy, hogy ép és egészséges vagy valamilyen fogyatékossággal élő emberről van szó, a mozgás mindenkié kell hogy legyen.

„Megható, hogy ennyien együtt mozoghatunk. A sport nagyon jó eszköz a mindennapi életre, mindenre megtanít, leginkább emelt fővel veszíteni és győzni” – mondta az elnök.

Szeles Szabolcs, Győr sportért is felelős alpolgármestere szerint fontos társadalmi ügy a megváltozott munkaképességűek, fogyatékossággal élők integrálása a mindennapi életbe.

„Természetesen nemcsak a sport területére érvényes ez, minden fejlesztésnél kiemelt figyelmet fordítunk az akadálymentesítésre, legyen szó épületekről vagy a tömegközlekedésről” – fogalmazott a városvezető.

A rendezvényt támogató Audi Hungaria részéről Lőre Péter kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató arról beszélt, hogy vállalatuk mindig is elhivatott volt a társadalmi felelősségvállalás terén.

„Harminc éve Győr részét képezi az Audi, mintegy tizenkétezer ember dolgozik a cégnél, közvetve pedig további ötvenezer dolgozó kapcsolódik valamilyen formában hozzánk. Ez rengeteg családot jelent, feléjük, de mindenki más felé is tartozunk annyival, hogy ilyen nemes ügyeket támogassunk” – mondta Lőre Péter.

A rendezvényen sportszakmai együttműködést kötött egymással a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Paralimpiai Bizottság. Utóbbi elnöke, Szabó László így fogalmazott a szerződés aláírását követően: 

Mindenkiben vannak korlátok, a célunk, hogy ezeket átlépjük, illetve segítsük azokat, akik ezt egyéb okok miatt maguk nem tudják megtenni.

"Azért is fontos, hogy már a fiatalok, az egyetemisták, középiskolások mielőbb észreveszik ezt maguk körül, mert annál előbb válik természetessé számukra a segítés, mely azonban nem ér itt véget. Fontos, hogy ezt tovább tudják adni a családban, a saját mikrokörnyezetükben.”

Az eseményen a győri Radó- és Bárczi-iskola, a Máltai Szeretetszolgálat, az Esély Kft. és a mosonmagyaróvári Éltes-iskola vett részt, illetve közönségcsapat is alakult a szülőkből.

A szervezésben és a játékok lebonyolításában a győri Bercsényi és a Sport és Kreatív Technikum tanulói, az egyetem rekreáció és életmód szakos hallgatói, valamint a GYAC atlétái segítettek.

Hagyomány, hogy ezen a rendezvényen adják át a Dr. Gönczöl László-emlékdíjat, melyet idén Szemethy Csilla Mária, a Radó-iskola pedagógusa vehetett át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában