Labdarúgás

2023.03.08. 08:43

95 éve született Bányai Nándor, a Soproni KSE korábbi vezetőedzője, Puskás Ferenc csapattársa.

1928. március 8-án született az ötszörös magyar bajnok Bányai Nándor.

Puskás Intézet

Bányai Nándor a Kispesti AC játékosaként 1945. május 31-én az Újpest ellen lépett először pályára az élvonalban - írta cikkében a pukasintezet.hu.

Érdekesség, hogy 15 évvel később, 1960. október 2-án szintén az Újpest ellen játszotta az utolsó NB I-es mérkőzését. Bányai összesen 306 első osztályú bajnokin szerepelt a kispesti csapatban, amellyel – Bozsik Józsefhez és Puskás Ferenchez hasonlóan – ötször nyert bajnokságot és egyszer volt Közép-európai Kupa-győztes.

Bányai Nándor - Fotó: Puskás Intézet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után ő is részt vett a Budapest Honvéd 1957-es dél-amerikai túráján, amelyről hazatért, de a Magyar Labdarúgó-szövetség eltiltotta őt néhány hétre a játéktól. Bányai Nándor az ezt megelőző eseményekről, 1956. október 1.-től naplót írt, amely a Puskás Intézet birtokában van.

Bányai Nándor 1950-ben nemcsak a Budapesti Honvédban futballozott együtt az Aranycsapat tagjaival, hanem a nemzeti csapatban is. A labdarúgó-válogatottban kétszer kapott lehetőséget, Csehszlovákia és Ausztria ellen lépett pályára.

A cikk megemlíti:

Bányai Nándor visszavonulása után szakvezetőként irányította itthon többek között a Zalaegerszeget, a Bp. Honvédot, a DVSC-t és Kecskemétet, dolgozott továbbá  Sopronban, Gyulán és Sülysápon. Külföldön pedig Algériában, Lengyelországban és Togóban vállalt munkát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában