Mintegy 30 százalékos emelkedés

2022.11.22. 12:29

Drágul a horgászat - Győr-Moson-Sopron a jegyáremelések ellenére is az egyik legolcsóbb marad

Az állami jegyek mellett a területi horgászjegyek is drágulnak jövőre mintegy 30 százalékkal. Idén közel 30 ezren váltottak állami horgászjegyet a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségénél. Ezzel együtt 2023-ban is a régió lesz az ország egyik legolcsóbb horgászparadicsoma.

Ollári Gergely

Illusztráció: MW

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) meghatározta a horgászokat terhelő jövő évi központi díjakat, árakat. Ez felnőtteknél alapesetben maximum 30 százalékos, a gyermekeknél 20 százalékos emelkedést jelent. Emellett átlagosan 24 százalékkal nőnek a Mohosz országos, s a dunai és tiszai összevont területi jegyeinek árai is. Az egységes szövetségi hozzájárulás összege az idei 6300 forintról 11 ezer forintra növekszik. A Mohosz közleményében kitért arra, hogy a legfőbb cél a horgászat lehetőségének széles körű biztosítása és a halgazdálkodási rendszer működőképességének fenntartása.

Idén közel harmincezren váltottak állami jegyet megyénkben. Tavaly mérsékelt volt az áremelés, idén drasztikusabb.

– Az aszály okozta halpusztulás miatt hiány lépett fel a piacon. Ez önmaga is drágulást okoz, de előállítani is többe kerül a halat, hiszen az üzemanyagárak, a minimálbérek, a gabonaárak emelkedése mind lehetetlen helyzetbe hozták a termelőket – fogalmazott lapunknak Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezetője, hozzátéve: – Ennek tudható be, hogy a tavalyi kilónkénti 850 forintról a ponty ára idén 1540 forintra emelkedett.

A szövetség idén minden idők legsikeresebb haltelepítési programját valósította meg: mintegy 80 tonna halat telepített a kezelésébe tartozó vizekbe, közel 140 millió forint értékben.

– Megyénkben a területi jegyek ára is átlagosan harminc százalékkal emelkedik jövőre. Győr-Moson-Sopron idén is a legolcsóbb horgászparadicsom volt, ez 2023-ban is így marad – fejtette ki az ügyvezető, aki úgy folytatta, ha összevont jeggyel horgászik valaki legalább két különböző vízterületen, akkor hatvan darab nemes halat vihet haza a családnak. Ez esetben nem nehéz kiszámolni, hogy a jegyek árához képest milyen értékű hal kerülhet majd otthon az asztalra.

 

– Természetesen mi nem halat árulunk, hanem a horgászat lehetőségét, de ehhez elengedhetetlen, hogy a kifogott halat pótoljuk. Jövőre az elvihető halak összsúlyát is korlátozza majd az Országos Horgászrend.

Az ügyvezető szerint a Mohosz számít arra, hogy az áremelkedések miatt mintegy húsz százalékkal kevesebb horgász vált majd állami jegyet az országban. Megyénkben leginkább azoknak a horgászoknak az eltűnésével számolnak, akik évente mindössze egy-két napot töltenek csak kint a vízparton.

– A horgászat szenvedély, ha valaki időlegesen le is teszi a horgászbotot, később újra vissza fog térni. Mindennek emelkedik az ára, a harmincszázalékos drágulás azonban így is lényegesen alacsonyabb, mint amivel a hal ára emelkedett. Van olyan halfaj, amely körülbelül nyolcan százalékkal többe kerül, mint egy éve – részletezte az ügyvezető.

Hozzátette: a Mohosz to­vábbra is pályázatokkal segíti a szövetségek működését, és a megyei horgászegyesületek is gyakran indulhatnak tendereken, ahol akár több millió forintot is nyerhetnek karbantartó és halőri eszközökre, valamint a halbeszerzés támogatására. Fontos kiemelni azt is, hogy a területi jegyek teljes bevételét a halőrzéssel, a halgazdálkodással, a vizekkel kapcsolatos feladatokra fordítja a szövetség.

A jövőben továbbra is kiemelt helyen áll majd a megyei horgászturizmus fejlesztése. Térségünknek a horgászat szempontjából a vadvíz a varázsa, nagyrészt folyóvízen gazdálkodik a megyei szövetség is. 
Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna lapunknak hangsúlyozta: cél, hogy úgy fejlesszék fenntartható módon a horgászturizmust, hogy az ne menjen a környezet rovására, és hogy az mind a hazai, mind a külföl­­di horgászok megelégedésére szolgáljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában