Emlékezés

2022.01.25. 08:36

Egy fájdalmas éjszaka emlékezete - 18 évvel ezelőtt hunyt el Fehér Miklós

Felejthetetlen, drámai és szívszorító éjszaka volt tizennyolc évvel ezelőtt: 2004. január 25-én nem sokkal éjfél után a guimaraesi kórházban elhunyt Fehér Miklós magyar válogatott csatár, a Benfica támadója. Mindössze 24 éves volt.

Papp Győző

Rá emlékezünk. 

 

Győrből, az ETO-ból 1998-ban fiatalon került ki Portugáliába, a világhírű Porto csapatához, majd kölcsönben játszott a Salgueiros és a Sporting Braga együttesében is. Az ugyancsak patinás Benfica 2002-ben igazolta le. 

 

Élete utolsó meccsén Guimaraesben a mérkőzés hatvanadik percében állt be a lisszaboni sztárgárdába. Adott egy gólpasszt, majd a hajrá végén sárga lapot kapott a játékvezetőtől. Nem sokkal később a szakadó esőben összeesett a pályán és a kétségbeesetten integető társak jelzésére rohant be hozzá az egészségügyi személyzet. Negyed óráig állt a játék, s amikor a mentő elindult vele a kórházba, már sejtették, hogy nagyon nagy a baj. Hiába küzdöttek az orvosok az életéért, nem sokkal éjfél után be is jelentették a tragédia hírét: elhunyt Fehér Miklós. 

 

A televíziós közvetítés révén egész Portugália tanúja lehetett a drámának, a késői órában elindultak a telefonhívások hazánkba. 

 

„Otthon az ágyban feküdtem, a mobilom már ki volt kapcsolva, amikor csörgött a vezetékes telefonom – emlékezik Vajda György, a Nemzeti Sport újságírója. – Bölöni László barátom jelentkezett Nancyból azzal: Gyuri, nagy baj van Fehér Mikivel. A portugáliai ismerősei hívták, mert Laci nem sokkal azelőtt a Sportingnál volt edző, portugál bajnokságot és kupát is nyert a csapatával. Ellenfélként többször találkozott Mikivel, ismerték egymást. 

 

Elmesélte, amit tudott. Majdnem elejtettem a telefonkagylót. Azonnal szóltam L. Pap István kollégámnak, aki lapzárta után a munkából hazafelé tartva szerencsére még a szerkesztőséghez közel járt és onnan visszafordult. Közben Somogyi Zsoltot is hívta egy barátja, aki a portugál tévében látta a sajnálatos eseményeket. A nyomda egy óráig tudott várni a hosszabbított lapzártával, így itthon csak a Nemzeti Sportban jelent meg röviden Fehér Miki halálhíre. Én egész éjjel az események hatása alatt voltam, nem is tudtam aludni. Majd másnap reggel döbbenten néztem a könnyfakasztó képsorokat, amelyek bejárták az egész világot.” 

 

Azóta az ETO és a Benfica is méltóképpen őrzi Fehér Miklós emlékét. 

 

Győrben az ETO-nál róla nevezték el a gimnáziumot, a díjat, amit évente a legtöbbet fejlődött tehetséges futballista kap meg. Egykori iskolájában, a Bercsényiben ugyancsak díj viseli a nevét és az intézmény aulájában egy szobrot állítottak a tiszteletére. 

 

A portugál klub visszavonultatta a 29-es mezt, amit ezek után már senki nem viselhet a Benficánál, valamint a klub stadionjában mellszobrot állítottak Mikinek. Győri temetésén a luzitánok küldöttségében helyet kapott a legendás Eusébio is. 

 

A 2004/05-ös portugál bajnoki cím megszerzése után a Benfica küldöttsége Luís Filipe Vieira klubelnök és Giovanni Trapattoni vezetőedzővel együtt Győrbe látogatott, ahol átadtak egy aranyérmet Fehér Miklós szüleinek és kilátogattak a játékos sírjához is. 

 

Miki napjainkban sokunk szívében él tovább. 

A Benfica "Fehér, mindig közöttünk lesz" címmel közölt egy hosszú megemlékező cikket a weboldalán. Ebben felidézik Fehér Miklós pályán töltött utolsó perceit. Írnak a megemlékezésről, amelyen több ezren vettek részt a Benfica stadionjában, és hogy a játékost szülővárosában, Győrben temették el. A klub visszahívta a 29-es számot, amit már soha többé nem viselhet egyetlen játékos sem a főkeretben. A sportoló mellszobra is helyet kapott az Estádio da Luz Porta 18 mellett, Guttmann Béla mellszobrával szemben.

Az egykori labdarúgó emlékét az a Fehér Miklós-díj is őrzi, amit egykori iskolájával, Bercsényivel közösen alapítottak. Ezzel évente tüntetnek ki olyan tanárokat és tanulókat, akik több területen is kitűntek.

"A 29-es örök mosolya soha nem fog feledésbe merülni, mert Fehér Miklós mindig közénk fog tartozni!" - írta megemlékezése végén a portugál klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában