Sport

2021.10.29. 11:16

Labdarúgás – Győrságon is hamis sportorvosi igazolásokkal játszottak

Szeitz Tibor

Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Nemrég írtunk arról, hogy hamis sportorvosi engedélyekkel játszott a megyei hármas Pázmándfalu több játékosa, amiért a csapattól tizenegy­­­ pontot vont le az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának versenybizottsága. A klub jelentős, 250 ezer forintos pénzbüntetést is kapott.A cikkben nyilatkozó klubelnök azt is elmondta, korábban más egyesületnél is előfordult hasonló eset, sőt, ugyanabban a csoportban, amelyben ők szerepelnek, jelenleg is van egy csapat, amelynél hasonló gondok lehetnek.

Túlzsúfolt időpontok

Nos, azóta kiderült, Győrságon is hamis sportorvosi igazolásokkal játszottak. A megyei igazgatóság egy egész csapatnyi, tizenegy futballista sportorvosiját találta érvénytelennek. Emiatt tizenhat pontot már le is vontak az együttestől (minden olyan mérkőzésen megszerzett pontot elvettek, melyen érvénytelen sportorvosival játszottak, s meccsenként egy-egy büntetőponttal sújtották a csapatot), s várhatóan a pénzbüntetés sem marad el.

„Mivel szinte képtelenség a bajnokság előtt időpontot foglalni, úgy volt, kijön majd egy sportorvos Győrságra, aki végül nem érkezett meg. Ez­­után egy ismerős vállalta el, hogy elintézi az engedélyeket. Nem titok, ezen a szinten néha így működik ez, s úgy gondolom, a sportorvosik tíz százaléka, amit maga a sportoló visz el. Nagyítóval nem néztem át aztán őket, a visszakapott igazolások a dátumok szerint tökéletesnek tűntek, ám a nyolcadik fordulóban az egyik játékvezető jelezte, valószínű, nincsenek rendben” – mondta Mitók István, a győrságiak technikai vezetője. Sportorvosi hiányában egy bajnokira nem tudott kiállni a csapat, a többit el tudták halasztani.

„Amióta kiderült, hogy több játékosunk igazolása sem érvényes, nem játszottunk meccset. Közben sikerült Veszprémből hívni egy sportorvost, aki megvizsgálta a fiúkat. Így hétvégén újra tudunk játszani. Nyilván érzékenyen érint bennünket a pontlevonás, már csak azért is, mert pár éve a nulláról kezdtünk el egy teljesen új csapatot kialakítani. Előtte csaknem megszűnt Győrságon a foci, amit most megpróbálunk feltámasztani. Szeretnénk három év múlva a százéves alapítást méltóképp megünnepelni.”

Igazinak tűnnek, de valójában egyik képen látható engedély sem érvényes.
Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Változhat az ellátás

A hamis igazolásokkal kapcsolatban megkerestük a megyei igazgatóságot is.„Levélben jóval a szezonkezdetek előtt, májusban és decemberben is felhívjuk az egyesületek figyelmét arra, hogy időben forduljanak sportorvoshoz, mert közvetlenül a rajt előtt már nem fognak időpontot kapni. Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy a megnövekedett forgalmat a sportorvosok nem tudják kezelni, de ez nem az MLSZ, hanem az Országos Sportegészségügyi Intézet hatásköre. Mi a szövetségben ezzel együtt nem tehetünk mást, a versenyszabályzat által előírtaknak megfelelő, nagyon szigorú szabályok szerint kell eljárnunk, s így büntetjük meg a vétkes klubokat és játékosokat” – szögezte le Horváth László igazgató, aki hozzátette: remélhetőleg hamarosan változhat a sportorvosi ellátás rendszere.

„A probléma ismert, s már számos fórumon adtunk hangot annak, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható, a játékosok sportorvosi ellátatlansága veszélybe sodorhatja a bajnokságokat. Ugyanakkor a megoldás nem egyszerű, ugyanis a sporttörvény módosítása szükséges mind az OSEI, mind az MLSZ által elképzelt változásokhoz. Ez pedig nem történik meg egyik napról a másikra...”

Összedobták a büntetést

Érdekesség, hogy a korábban említett pázmándi klub 250 ezer forintos büntetését összedobták a játékosok és a szurkolók.„A büntetés mértékét eltúlzottnak tartom, ugyanakkor a helyi összefogás erejét mutatja, hogy adományokból sikerült a büntetés jelentős részét összeszednünk. Valahol mindenki úgy érezte, hogy igazságtalanul kaptuk a büntetést. Nem szeretnénk, ha sokan olyan következtetéseket vonnának le, hogy csak mi hibáztunk az ügyben. Előfordult már, hogy a sportorvosi engedély kiadását követően nem került be az érintett sportoló a nyilvántartásba, amiért nem a játékost terheli a felelősség – fogalmazott dr. Szaiff László, a Pázmándfalu elnöke.

– Továbbra is azt gondolom, rendszerszintű a probléma a sportorvosi igazolások kiadása körül. A kérdést nem elbagatellizálva – hiszen élve a szövetség által biztosított lehetőséggel beszereztünk egy defibrillátort is – a kötelező sportorvosi vizsgálat a professzionális nemzeti bajnokságban szereplők részére lehetne kötelező, egyebekben a háziorvosi vizsgálat vagy a játékos nyilatkozata elegendő lehetne.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában