kisalfold.hu podcast

2024.03.06. 07:25

Preisinger Ildikó jelmezkészítő filmvászonra varr kosztümöket - fotók

Preisinger Ildikó győri varrónő élete néhány éve fenekestül felfordult. Megcsapta a filmes világ szele. Nemrég tért haza fél év után a nagy sikerrel bemutatott Dűne mozifilm előzménysorozatának forgatásáról. Szerinte a megújulás az élet kulcsa, így ruhabemutatóval is megörvendezteti a győri divatkedvelőket.

Simon Roberta

A Kisalföld olvasói számára nem ismeretlen Preisinger Ildikó, a Győri Nemzeti Színház női szabótárának egykori vezetője. Beszámoltunk korábban arról, hogy papírtáskákkal és -ruhákkal kísérletezik, emellett kitanulta Lakatos Márk mellett a stylistmesterséget is. Néhány éve aztán a filmszakmához igazolt, nemzetközi produkciókban, sorozatokban vesz részt, azokhoz készít kosztümöket, jelmezeket.

Preisinger Ildikó
Preisinger Ildikó és kolléganője a Bécsi vér harmadik évadának forgatásán, amikor is hirtelen varrónőből statiszták lettek a készítők kérésére. Fotó: P. I.

Hallgassa meg!

Szabótárból a fashion weekre

Cirka tíz évig dolgoztam a győri színházban, de újra vágytam és egyik pillanatról a másikra belecsöppentem a stylistszakmába. Az ott szerzett tapasztalatok, kapcsolatok vezettek a mozifilmes világba

– foglalta össze történetét a győri varrónő.

– A színházi szabótárban rengeteg tapasztalatot szereztem, ez adta meg az alapot a jelmezkészítéshez – folytatta Preisinger Ildikó. – Különleges világ, amit nem könnyű megtanulni. Viszont tíz év után szerettem volna nyitni a szakma másik oldala felé, ott is kipróbálva magam. A stylistszakma frissességet, újdonságot hozott az életembe. Mindeközben működött otthon a saját műhelyem, fellépő-, alkalmi és esküvői ruhákat készítettem, valamint együtt dolgoztam a Győri Balettel is. Az motivál, hogy a hétköznapi nőknek készítsek álomruhákat és kihozzam belőlük a legszebb oldalukat – fejtette ki.

A stylistiskolának köszönhetően Ildikó dolgozhatott a Budapesti Fashion Weeken. Később nemzetközi filmes jelmezkivitelezői képzést hirdettek, aminek sikeres elvégzését követően már egymást követték a forgatások.

Fantáziasorozat és kosztümös filmek

– Az egyik legjobb hazai kivitelező volt az osztályfőnököm, általa kaptunk lehetőséget gyakorlati tapasztalatot szerezni. Kapásból nemzetközi produkcióban találtam magam. Szokták mondani: „akit a mozdony füstje egyszer megcsapott”. Hát velem is így történt – mondta Preisinger Ildikó.

A próbamunkája a Halo számítógépes játék alapján készített fantáziasorozat volt, itt először kisegítő öltöztetőként dolgozott. – Mivel hamar kiderült, hogy tudok varrni, kaptam egy kisebb műhelysarkot. A forgatás alatt a kaszkadőrök ruháját javítottam, valamint a félkész jelmezeket fejeztem be. Ezután történelmi sorozatban, a Bécsi vérben kaptam lehetőséget. Imádtam – folytatta.

A hazai közönség már láthatta is a sorozatot, amelynek harmadik évadában Ildikó is feltűnik a filmvásznon. A történet a századfordulón játszódik, rengeteg izgalommal és sok nyomozással fűszerezve.

A győri varrónővel és jelmezkészítővel felvett podcastbeszélgetésünkből kiderül, milyen a kulisszák mögött dolgozni az olykor nem könnyű filmes vándor élet közepette.

Varrónőből statiszta

– Minden film nagy élmény, de talán az egyik legemlékezetesebb, amikor a háttérben dolgozó jelmezkészítőkből hirtelen a Bécsi vér operatőrjei előtt találtuk magunkat. Az egyik jelenetbe be kellett ugranunk a kolléganőkkel, ugyanis a forgatókönyv szerint gyilkosság történt a divatszalonban. Ehhez pedig sok szabász és varrónő statiszta kellett. Megesett egy-egy jelenetfelvétel közben, hogy a rajtam lévő jelmezt magamnak igazítgattam – árulta el Preisinger Ildikó.

Ezután egy svéd–dán produkcióban is részt vett, ami a Stockholmi vérfürdő címet kapta. Épp tegnap tartották a magyarországi premierjét a fővárosban.

– Nagyon más volt a korábbiakhoz képest. Eleve nem egy vidám történet, ráadásul megtörtént események nyomán készült kosztümös film. Olyan szerencsés helyzetben találtam magam, hogy vezető szabászként dolgozhattam ebben a produkcióban. Ez azt is jelenti, hogy minden kosztüm, ami a filmvásznon látható, átment a kezem alatt – hangsúlyozta a győri szakember.
Ildikó hozzátette, ennek a filmnek köszönhetően ismert meg más társterületeket, mint például a bőrkiegészítőket megalkotó szakembereket és szűcsmestereket.

Dűne 10 ezer évvel ezelőtt

A napokban bemutatott Dűne című sci-fi film második része után hamarosan érkezik az előzménysorozat is, ami 10 ezer évvel a mozifilm eseményei előtt játszódik és a nők titkos szervezetéről fog szólni. Preisinger Ildikó azoknak a szerencséseknek az egyike, aki részese lehetett. Nem rég tért haza a fél éves forgatásról. Ugyan szigorú titoktartás köti, az megígérte, hogy meghökkentő és hasonló látványvilággal lesz megáldva a Dűne spin-offja. Ha minden jól megy idén még láthatják is a rajongók.

Ildikónál sohasincs megállás, máris újabb projekten dolgozik. Áprilisban egész estés, beszélgetéssel egybekötött ruhabemutatót szervez a győri Esszencia Élményközpontban. Itt minden eddigi szívének kedves ruhát igyekszik bemutatni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában