kisalfold.hu videó

2024.03.21. 17:24

800 év emlékei - Fotókiállítás, barokk orgona és könyvritkaságok a Pannonhalmi Főapátságban - fotók, videó

A Pannonhalmi Főapátságban csütörtökön a rendalapító Szent Benedek atyára szentmisével emlékeztek. Az istentisztelet főcelebránsa dr. Veress András győri megyéspüspök volt, aki homíliát is mondott. A liturgiát követően megnyitották a Bazilika800 emlékév alkalmából rendezett fotótárlatot a Boldogasszony-kápolnában, amely nyolc száz éves honfitársunkat mutatja be. Az ünneplők ezután az apátság főkönyvtárába vonultak, ahol felavatták hazánk egyik legrégebbi orgonáját. A 300 éves hangszer a Pannonhalmi Főapátság értékmentő munkájának egyik ékköve.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

Emberöltőkkel a nyolcszázéves pannonhalmi bazilika felé címmel nyitották meg csütörtökön a legújabb időszaki kiállítást a Boldogasszony-kápolnában. A tárlat nyolc 100 éves ember arcát mutatja be, amelyen keresztül megpróbálják megfoghatóvá tenni történetüket és bemutatni a bazilika 800 éves időtávját.

- Hidat ácsolunk a felfoghatatlan felé. Egy egész évszázadot megélt fotóalanyaink kifejezetten idős embereknek számítanak, akik a két világháború között születtek, és a második világháborút már fiatal felnőttként élték át. Még az ő hosszú élettörténeteikből is egymás után nyolcra van szükség, hogy képzeletben visszaérjünk oda, ahol a bazilikáé elkezdődött - fogalmazott beszédében Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

- Érdemes rátekinteniük saját életükre, környezetükre és ennek fényében végiggondolni, mi az, ami számít, mi maradandó - tette hozzá.

A Pannonhalmi Főapátság fontos missziójának tartja, hogy a kor nyelvén szólva beszéljen időszerű témákról. A tárlatban az 1224 óta eltelt évszázadokat próbálják meg átélhetővé tenni Balázs Attila fotográfus portréi, a kurátor Virágvölgyi István volt. A kiállítást prof. dr. Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, etológus nyitotta meg, amelyet november 11-ig, Szent Márton napjáig, előre meghirdetett időpontokban lehet látogatni.

Már-már hagyomány a Pannonhalmi Főapátságban, hogy minden évben a tematikus kulturális évadhoz kötődően egy-egy különleges kiállítást nyitnak meg a főkönyvtárban A gazdag gyűjteményből idén két tárlatot is bemutattak. Az első: a templom képét és a templomszentelés rítusát mutatja be Pannonhalmán őrzött különleges dokumentumok tükrében. A második tárlat a pannonhalmi könyvgyűjtemény rekonstruálására és megőrzésére irányuló szakmai munkát tükrözi. Mielőtt azonban a résztvevők belefeledkeztek volna a kiállított könyvritkaságokba, felavattak egy 300 éves barokk orgonát. A hangszert Kiss Zsolt orgonaművész, a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya szólaltatta meg.

- Az apátság örökségbe kapta és azóta is őrzi Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkáját, azaz a pannonhalmi orgonagyűjteményt. Még 2018-ban kezdték el szakmai feltárását és kutatását, majd 2022-ben bemutattuk az első felújított és rekonstruált, 1750-es Martin Podkoniczky-orgonát. Ezt követe tavaly a Boldogasszony-kápolna 1820-ban épített orgonája, most pedig egy egészen különleges hangszert hangoltunk újra - sorolta a kulturális igazgató.

A rekonstrukciót ismét Homolya Dávid orgonaszakértő kísérte végig, és Bors László orgonaépítő mester készítette.

Dejcsics Konrád atya elárulta, hogy zajlik a negyedik barokk orgona felújítása, amit május 18-án, az orgonák éjszakáján mutatnak be és szólaltatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában