Koncert

2024.01.21. 17:50

Játékos, könnyed dallamok: a Győri Filharmonikus Zenekar a fúvós kamarazene gyöngyszemeivel ajándékozta meg a nagyérdeműt - fotók

Öt vasárnapi koncertre várja az Egyetemi Hangversenyterembe a zenekedvelőket a Győri Filharmonikus Zenekar. A Flesch Károly hangversenybérlet második hangversenyén, vasárnap délután, az együttes fúvós szólistái Berkes Kálmán vezetésével Mozart- és R. Strauss-művekkel ajándékozták meg a nagyérdeműt.

Ollári Gergely

A Flesch-bérlet második, vasárnapi koncertjén a fúvós kamarazene gyöngyszemeit hallhatta a közönség az Egyetemi Hangversenyteremben. Fotók: Csapó Balázs

A bérlet első, harmadik és ötödik előadása vonós muzsikával örvendezteti meg a győri közönséget, míg a többi előadáson a fúvós és az ütős hangszerek a hangverseny főszereplői. E sorozat művészeti vezetője Berkes Kálmán, aki szerint a kamarazene a művészeti értéken túl annak játékossága miatt is szerethető.

A kamarakoncertek kitűnő lehetőséget biztosítanak a fejlődésre a zenekar tagjai számára, ezért minél több művészünket szeretnénk bevonni e sorozat programjaiba. Vasárnap Mozart Gran Partita c. alkotása csendült fel, ami a teljes életmű egyik legragyogóbb alkotása. Emellett R. Strauss tizenhét esztendősen komponált Szerenádja is az előadás része volt

– fogalmazott lapunknak Berkes Kálmán karmester.

Mint mondta: Mozartot sokan ismerik, a Gran Partita-t viszont kevesen. Richard Strauss-nál ugyanez a helyzet, neki is számos olyan műve van, ami nem kap elég figyelmet napjainkban.

– A klasszikus zene az emberek legfontosabb érzéseit fejezi ki. Nincs még egy ilyen művészet. A legtöbb műnél a közönség azt érez, amit akar. Nincs benne kötelező, mert saját magunk dönthetjük el hogy éppen mit érzünk, milyen gondolatokat vált ki belőlünk az előadás. Minden mű emberi érzést fejez ki, ami kapcsolódhat a születéshez, az élethez, a halálhoz, a szerelemhez. De benne van a csalódás, az öröm, a bánat is –részletezte a karmester.

Hozzátette: hivatásunk a zene. Ezeket a műveket nemcsak hallgatni szeretjük, hanem játszani is. A fúvósoktól egészen a vonósokig, a fuvolától a nagybőgőig.

A tavaszi koncertek során a közönség vonósnégyest is hallhat, Mozart és Borogyin művei hangoznak el, de a rézfúvós és ütőhangszerekkel is különleges koncertekkel készülnek. A bérletsorozat befejező koncertje a „Klasszikus-Romantikus" címet kapta, ahol Haydn vonósnégyesével és Brahms klarinétötösével várják majd a zenekedvelőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában