Tárgyak működés közben

2023.12.15. 13:29

Játszva csodálható tárlat a győri Esterházy-palotában

Nemrég nyílt meg Győrben, az Esterházy-palotában Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus rendhagyó, interaktív kiállítása. A festmények mellett fizikai jelenségeket bemutató eszközöket találhatunk. Így a tárlatot nem csak nézni lehet.

Ollári Gergely

Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás vándorkiállítását játszva ismerhetjük meg. Felvételünkön Turzai Erika Anna múzeumpedagógus és Székely Zoltán múzeumigazgató. Fotó: Csapó Balázs

A 2020-ban elhunyt Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus 2018-ban találkozott. Vásárhelyi korábban is készített már olyan játékokat, tárgyakat, furcsa szerkezeteket, amelyek fizikai törvényszerűségeket ábrázolnak. Számos olyan alkotása volt, amelyet Konok festménye ihletett. A megismerkedésük után született meg a közös vándorkiállítás ötlete, ami most Győrbe, az Esterházy-palotába is várja a kultúra kedvelőit. 

Győri kötődés 

– A festmények készültek el előbb, de kettőről pontosan tudjuk, hogy előbb lett kész a szerkezet, utána pedig a kép. Konok Tamás absztrakt művész volt győri kötődéssel, a városban nevelkedett. A hatvanas évektől Párizsban és Svájcban élt és tevékenykedett. A nyolcvanas évektől rendszeresen hazalátogatott, bekapcsolódott a művészeti oktatásba és kiállítási életbe –mondta el lapunknak Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. 

Kevés olyan kiállítási darab van, amit tekerni lehet, ráállni, szét- vagy összerakni.Konok Tamás letisztult, visszafogott képein egyszerű formákból, vonalakból festett struktúrákat, amelyek önálló világot jelenítenek meg. A geometrikus formák térbeli érzetet is keltenek, maguk a Vásárhelyi-féle játékok is erre reflektálnak. A kiállítás lényege a valódi interaktivitás. 

Magával ragadó játék 

– Azt sugallják a tárgyak, hogy bátran nyúljunk hozzájuk. Csak akkor működnek, ha játszunk velük. Ez a játék pedig korhatár nélkül magával ragad mindenkit. Nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket, időseket egyaránt. A kiállítás egyik legérdekesebb tárgya egy vándor albatrosz. Azért ezt a madarat választotta a modellhez Vásárhelyi, mert ennek a legnagyobb a szárnyfesztávolsága. Ki lehet lendíteni, megmozdulnak a szárnyak, és mintha repülne a madár a kiállítótérben. Olyan az egész, mintha egy fizikakönyvből lépett volna elő – mondta el Turzai Erika Anna múzeumpedagógus. 

Harmónia egy ideális világban 

A kiállítás megnyitóján Vásárhelyi Tamás mellett Konok Tamás özvegye is részt vett. 

A geometrikus absztrakt művészet első pillantásra nagyon távolinak tűnik a való világtól, egy párhuzamos univerzumot ábrázol, amiben inkább a harmónia uralkodik: a formák, a színek, a mozgások egy ideális világot tárnak a látogató elé. 

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus rendhagyó, interaktív kiállítása december 30-ig látogatható az Esterházy-palotában. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum számos kortárs kiállítást rendez a jövőben, és szeretnének ifjú tehetségeket is megmutatni az Esterházy-palotában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában