Diiákszínpad

2023.11.05. 08:13

Gálaesttel ünnepel a GIMISZ

Idén harminc éve, hogy a néhai Kiss Péntek József vezetésével megalakult az észak-komáromi Selye János Gimnázium diákszínpada, mely az elmúlt évek során fiatalok százaival szerettette meg az amatőr színjátszást. A GIMISZ nemcsak a diákéletet színesítette – és színesíti még ma is –, hanem sokakban a hivatásos színészi pálya iránti vágyat is felélesztette.

Szinak Evelyn

Az elmúlt 30 évben számos ismert darabot állított színpadra a Selye János Gimnázium diákszínpada.

A diákszínpad alapító rendezője az öt évvel ezelőtt elhunyt Kiss Péntek József, akinek munkáját több éven át Spátay Adriana tanárnő és Varga Emese dramaturg segítette. Kiss Péntek asszisztensévé, majd rendezőtársává Bajkai Csengel Mónika vált, a stafétát később átvette és 2012-től vezeti a GIMISZ csoportjait. „Nagy várakozással szervezzük az ünnepi gálaestet, hiszen egykori diákszínjátszóként magam is átérzem a GIMISZ Diákszínpad jelentőségét.

A csapatmunka minden »selyés« gimnazista életében valódi közösségformáló erő, élmény, ami soha nem halványul el, örökre megmarad. Büszke vagyok a gálaest közreműködőire, hiszen ők ma már ismert színészek szabad- úszóként vagy szerződtetett színművészként. Olyanok, akik innen indultak és ma már hazai és külföldi nagyszínpadokon bizonyítják a tehetségüket” – mondta Bajkai Csengel Mónika. 

– Harminc évvel ezelőtt – 1993-ban – a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicallel indult a sikertörténet, majd minden évben új alkotás született a GIMISZ „műhelyében”. „A Képzelt riporttól a Hairen, A dzsungel könyvén, a Csinibabán, a Hyppolit, a lakájon keresztül A lóvátett lovagokig, a Liliomfiig, a Diótörőig, a Csárdáskirálynőig, az Abigélig számos szép előadás született nálunk. A darabok rendszerint a gimis szalagavatóra készülnek el, de minden évben igyekszünk többször is előadni ezeket a közönségnek fesztiválokon és amatőr színházi szemléken is. Ezekről a fesztiválokról gyakran térünk haza elismerésekkel, díjakkal” – tette hozzá a GIMISZ vezetője. 

A több száz „GIMISZ-es” munkája azok nélkül, akik a kezdetektől fogva támogatják a diákszínpad működését, nem lett volna gördülékeny. „Néhai Kiss Péntek József rendező mellett Varga Annának, a művelődési központ egykori igazgatójának éppúgy jár a köszönet, mint az azóta elhunyt Ipóth Barnabás gimnáziumigazgatónak, illetve utódaiknak, Lakatos Róbert és Andruskó Imre igazgató uraknak” – hangsúlyozza a rendező. 

Bajkai Csengel Mónika 2012 óta vezeti a GIMISZ-t.

A jubileum alkalmából Our Stars/Csillagaink címmel november 11-én, szombaton 19 órától az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban rendezik meg az ünnepi gálaestet, mely az idén harmincéves GIMISZ Diákszínpad megalapítását ünnepli. Olyan egykori diákszínjátszók lépnek majd színpadra, akik közül sokan a GIMISZ alkotói csapatának ösztönzésére váltak hivatásos színművésszé vagy televíziós műsorvezetővé. A gálaest háziasszonya Hernandez Franco Vivien, az M2 Petőfi TV szerkesztő-műsorvezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában