Kórusok közös fellépése

2023.11.04. 14:29

Fergeteges koncert tangóval Tatabányán

Különleges tangóestnek lehettek részesei azok, akik részt vettek A Vértes Agorája színháztermében tartott rendezvényen. Két kórus és egy szimfonikus zenekar közös produkcióját, a Buenos Aires-i misét, a Misa Tango című produkciót adták elő.

Kiss T. József

A Misa Buenos Aires, azaz Buenos Aires-i mise nagy sikert aratott a két kórus és egy zenekar előadásában A Vértes Agorájában. Fotó: Kiss T. József

Két kórus és egy szimfonikus zenekar csodákra is képes lehet egy közös előadás, egy közös fellépés alkalmával. Telt házas koncertet adtak elő a minap ugyanis a Tatabánya Szimfonikus Zenekar vonósai, a Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a megyeszékhely németországi testvértelepüléséről érkezett Aaleni Konzertchor. Az argentin zeneszerző Astor Piazzola Libertangóját Oscar Escalada feldolgozásában az aaleni kórus adta elő. A libertango magát a szabadságot is jelenti. Ez a részlet csak „felvezetés” volt egy másik kortárs, szintén argentin zeneszerző, Martin Palmeri (1965) eddigi legismertebb műve, az 1996-ban komponált „Misa Buenos Aires”, avagy a „Buenos Aires-i mise”, röviden „Misa Tango” néven ismertté vált mű előtt. 

Hogyan került Tatabányára a világsikert aratott tangómise? A zenedarab 1996-ban született. Néhány évvel ezelőtt Kecskeméten adták elő helyi kórusok, tudomást szerzett erről többek között Szeimann Zsuzsanna a tatabányai Bárdos Lajos Vegyeskar vezetője is. Megtetszett a kórusnak, beszerezték a szükséges engedélyeket, hogy előadhassák a zeneművet a közönségnek. A kórusok és a zenekar is külön-külön gyakoroltak, a bemutató előtt három nap volt a közös próbákra. 

A koncert fergetegesre sikerült, bizonyította ezt a többszöri visszatapsolás. Az aaleni kórus meghívására, a Bárdos kórus vendégszereplésével Németországban is bemutatják majd a darabot. 

A fellépőket köszöntötte Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere. „A zene összeköti az embereket, a zenét szerető hallgatókat. Napjainkban ismét nagy szükség van ezekre a közös élményekre, amikor a gyűlölet akar győzedelmeskedni a szeretet felett” – mondta. 

Szeimann Zsuzsanna, a Bárdos Lajos Vegyeskar vezetője elmondta: a koncertre készülődve kutatott a tangó műfaja után. „A mindennapi emberi kapcsolatokra épül a műfaj. Van, amikor magához ölel, máskor elenged, mint az élet. Először idegenkedtem tőle, de ahogy egyre többet hallgattam, egyre inkább megtetszett, megszerettem. Sokat gyakoroltuk. Úgy érzem jól sikerült az elő- adás, a közönség is jól szórakozott, töltekezett.” 

A Misa Tango énekes szólistája Mórocz Virág operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem masterképzős végzős hallgatója volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában