Két világ határán

2023.09.05. 08:01

Határeset – Bella Árpáddal készült interjúkötetet mutatnak be Sopronban a Páneurópai Piknikről

Határeset címmel a Páneurópai Piknik történetét és Bella Árpád határőrtiszt életútját bemutató kötet jelent meg a napokban. A könyv bemutatója szerdán 15 órakor lesz a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában.

Bódvai Ildikó

Bella Árpád az interjúkötettel, amelyben visszaemlékezése őszinte hangú és tárgyilagos. Fotó: Máthé Daniella

Bella Árpád volt az 1989-es Páneurópai Pikniken szolgálatot teljesítő határőrök parancsnoka. Neki köszönhető, hogy a keletnémetek határáttörése vérontás és áldozatok nélkül történhetett meg. 

– Régóta szerettem volna megjelentetni egy könyvet a Páneurópai Piknikről. Az 1989. augusztus 19-én a határon történteknek ugyanis legalább négyféle olvasata van. Másképpen emlékeznek rá a bal- és a jobboldali politikusok, másként a rendészettudomány és az egykori cégem, a határőrség, és van egy saját változatom. Akkor én voltam ott a parancsnok, senki más. Senki nem adott nekem semmiféle utasítást, de időközben annyi parancsnok született, hogy már zavart. Úgy gondoltam, ezt az ellentmondást azzal lehet feloldani, ha leírom a magam változatát. Nekiálltam a levéltári kutatásoknak, könyvtárakat bújtam, rengeteg hiteles, tényekkel alátámasztott adatot gyűjtöttem össze. A kézirat már három éve elkészült, de nem találtam kiadót – kezdett az előzményekbe az egykori határőrtiszt. 

Akkor történt fordulat, amikor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (Retör- ki) felfigyelt a kéziratra. Az anya- got azonban túl szakmainak és száraznak találták, ezért Bandi István szerkesztő közreműködésével interjúkötet készült, amely a személyes beszélgetések mellett tartalmazza a hiteles dokumentumokat is. Az interjúkban Bella Árpád beszélt a családja és önmaga élettörténetéről, illetve megfogalmazta azokat a tapasztalatokat, amelyeket a vasfüggöny korszakában a két világ határán szerzett. Mindig a helytállás, a mérlegelés és az embernek maradás hatotta át a cselekedeteit. 

A kötet felsőoktatási segédkönyv lesz, de Bella Árpád mindazoknak ajánlja, akik kíváncsiak a Páneurópai Piknik valós történetére. No és arra, mi zajlott le a lelkében, amikor a keletnémetek határáttörésénél meghozta azt a felelős döntést, ami végül a két Németország és Európa újraegyesítéséhez vezetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában