Művészek több országból

2023.08.04. 09:39

Hatan alkotnak két héten át - munka a győri művésztelepen - fotók

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum felkérésére három külföldi és három magyar művész dolgozik az 55. Győri Nemzetközi Művésztelepen. A festők és grafikusok két héten át alkotnak, és az elkészült munkáikat augusztus 5 és szeptember 17. között lehet majd megtekinteni a győri Zsinagógában.

Barki Andrea

55. nemzetközi győri művésztelep. A képen az egyik alkotó, Kristó Róbert. Fotó: Rákóczy Ádám

– Az ország egyik legrégebbi nyári alkotótelepe, Győri Nemzetközi Művésztelep óriási múltra tekint vissza. Mindig a helyi adottságokra épített. Korábban szobrászok, formatervezők a vagongyár fém megmunkálási lehetőségét használták ki, volt időszak, amikor a festők jelentek meg többségében. Jelenleg a Grafikai Műhelyre épül a tábor, a meghívott művészek valamennyien gyakorlott grafikusok. Erdélyből, Csehországból, Szlovákiából és hazánkból érkeztek – összegezte látogatásunkkor a győri művész, Radosza Attila házigazdaként, aki a művésztelepen különböző akvatintás eljárással rézlemezre dolgozik és festményt is készít, de ott is grafikai jellegű motívumok szerepelnek munkáján. 
Mint elmondta, a XX. század végén a festészetet már temették, vele együtt a grafikát és mindenféle mást és az installációs művészetek kerültek előtérbe. – Ma már ugyanakkor újra van értéke a hagyományos képzőművészetnek és az új grafikai eljárásoknak is. Bár van már mesterséges intelligencia amivel lehet képet gyártani, lehet nyomdai úton sokféle reprodukciót előállítani, akár szobafal méretben is, azért az, hogy egy ember keze munkája kerüljön a falra, azt hiszem, újra értékké válik – jelezte bizakodóan a művész.

Az erdélyi Kristó Róbert rézlemezre dolgozik foltmarás technikával. Keveri a geometriát a természetes formákkal. Pavol Truben Szlovákiából érkezett, a pozsonyi képzőművészeti egyetemen tanít. Cianotípiát készít. A vegyi anyagok felhasználásával varázsolja elénk alkotását. A nyúl és a farkas ábrázolásának vegyítésével egy elgondolkodtató kompozíciót alkot. A farkas az ellensége a nyúlnak, láttukra a mai világunkban megjelenő agresszió és szelídség ellentétbe állítása merül fel bennünk.  Zdenka Hušková Csehországból érkezett. Az alapformákkal játszik, lágyalapra rajzol. A grafikával olyan felületeket lehet létrehozni, amiket mással nem. Matyus Dóra grafikusművészként végzett. Linómetszést alkalmaz, de térbeli alkotás lesz belőle. Gesztelyi Nagy Zsuzsanna óriás méretű festményeket készít. Különböző tereket ábrázol, amelyre figurális elemeket helyez izgalmasan. Mindenki a saját értékrendje szerint dolgozik, mást és másként. A minőség tartja össze az alkotó csapatot. A törekvés arra, hogy az elkészült mű világszínvonalú legyen. 

Kristó Róbert 2001-ben végzett a temesvári egyetemen képgrafika szakon. Azóta művésztelepeken van lehetősége alkotni. – Ez is egy ilyen remek lehetőség számomra, mert itt valóban a sokszorosító grafikával tudok foglalkozni. Itt tudok nyomatokat készíteni. Figuratív elemekkel dolgozom, munkáimban fellelhetők a tájképek vagy részletek, stilizált női alakok. Visszatérő motívumom a fák erezete, bár az itteni munkámon ez most nem jelenik meg – árulta el Róbert, aki készülő kék tónusú munkáját meg is mutatta.

A meghívott művészek számára nagyon jó lehetőség a Győrben eltöltött két hét. Reggeltől estig folyik a munka, akkora az inspiráció, motiváció, hogy szinte röpülnek az órák. Annak fejében, hogy itt alkothatnak, cserébe itthagynak munkáikból, amelyek a múzeum gyűjteményét gazdagítja. Ezen kívül az elkészült alkotásokból augusztus 5-én 17 órakor nyílik kiállítás a a győri Zsinagógában (9025 Győr, Kossuth Lajos utca 5.) A kiállítást megnyitja: Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár. A kiállítás szeptember 17-ig tekinthető meg péntektől vasárnapig 10 órától 18 óráig.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában