Múltidézés a vásznon

2023.03.01. 14:52

Március 9-től vetítik a mozik a Komáromban is forgatott Hadik című kalandfilmet

A Monostori Erődben forgatott 2021 végén több héten át a Hadik című kalandfilm stábja. Az ikonikus falak Berlinné alakultak át. Hogy ez hogyan mutat a filmvásznon, azt hamarosan láthatjuk is, ugyanis a mozik március 9-én kezdik el vetíteni a filmet.

Szinak Evelyn

Ahogy arról 2021 végén beszámoltunk, novembertől kezdődően több héten át a Hadik című film egyes jeleneteit forgatták a Monostori Erőd falai között. A magyar forgatócsoport azért választotta a XIX. században épült ikonikus monstrumot, mert annak falai tökéletesen megfeleltek arra, hogy Berlinné alakuljanak át. Nagy Endre producer elmondta, hogy három évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a filmen. 

Noha Hadik Andrásnak több szobra is van és utcákat is neveztek el róla, mégis kevésbé ismert alakja a magyar történelemnek, pedig igen izgalmas életutat járt be. „Hadik András a Csallóközben született, kisnemesi családba. Előbb papnak tanult, majd apja halála után katonának állt, ahol igen gyorsan lépdelt fölfelé a ranglétrán. 38 évesen ezredes, 40 évesen tábornok volt, illetve ő lett a birodalom haditanácsának elnöke, ami mai mércével a hadügyminiszteri posztnak felel meg. 80 évesen ágyban, párnák közt halt meg. Családjának leszármazottai ma is köztünk élnek” – tudtuk meg Nagy Endrétől. 
A Hadik című kalandfilm forgatókönyvét Kis-Szabó Márk írta, aki több mint két évtizede dolgozik a független filmes világban. 

 

2021. november vége és december közepe között forogtak a kamerák a Monostori Erődben. A film során Berlinként köszönnek vissza a XIX. századi ikonikus épület falai. FOTÓ: Szinak Evelyn

„A leghuszárabb huszár lehetetlen küldetést kap, amit mégis sikerül véghez vinnie. A hétéves háború elején – egy titkos akció során – elfoglalja Berlint, Nagy Frigyes porosz király fővárosát. Ez nem fikció, ez a valóság. A film legfőbb mondanivalója talán az lehet, hogy ha összefogunk, akkor képesek vagyunk bármit megvalósítani” – fogalmazott a forgatókönyvíró. 
A 64 színészt és rengeteg lovasjelenetet felvonultató kalandfilmben 168 kaszkadőr közreműködött a bravúros jelenetekben. Hadik Andrást a vásznon Trill Zsolt alakítja, mellette láthatjuk még többek közt Molnár Áront, Szabó Győzőt, Reviczky Gábort, Trokán Pétert, Forgách Gábort és Horváth Lilit. A rendező Szikora János, míg az akciójelenetekért a Marvel-filmek, a Robin Hood és Az ember gyermeke akciórendezője, Steve Dent felel. 

A komáromi jelenetek után más helyszíneken is forgatott a stáb, ezt követték az utómunkálatok. A mozik március 9-től vetítik a Hadik című kaland- filmet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában