Erasmus+ programon

2023.03.06. 12:24

Énekeltek, ahogy tanulták: a Biseri női kar Ausztriai továbbképzésen

Az undi horvát nemzetiségű Biseri (Gyöngyszemek) női énekkar képviselte Magyarországot a Népi Éneklés Iskolája elnevezésű ausztriai rendezvényen.

Bódvai Ildikó

– Az ausztriai Grosspetersdorfban vettünk részt január végén azon a tanítási, tanulási továbbképzésen, amely a „Népi Éneklés Iskolája – Énekeljük, ahogyan tanítottak minket” című Erasmus+ program sikeres folytatásaként valósult meg – kezdte Balogh Szabina, a Biseri énekkar vezetője. A programban öt ország – Horvátország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – horvát nemzetiségi énekkarai vettek részt. A Biseri ének­együttes az Undi Horvát Egyesületen belül működik, annak legfiatalabb szekciójaként. Azért ezt a nevet választották, mert a gyöngy az emberiség által ismert legrégebbi drágakő, és a tisztaság, az érték, a nőiesség szimbóluma. 

Az undi Biseri női énekkar képviselte Magyarországot a rendezvényen. Fotó: Udruga Kanat-Kastav

Az ausztriai továbbképzés első részét az úgynevezett klapa éneklésnek szentelték. A klapa, vagy más néven „a cappella” éneklés 2012 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális világörökségének listáján, ezért is különösen fontos ennek a hagyománynak az őrzése. Ezt a programrészt egy kiváló horvát népzenekutató, zenész és a horvát népzenei kincsek gyűjtője, dr. sc. Joško Caleta vezette. 

Érdekes előadást tartott a klapák keletkezéséről és fejlődésének történetéről, valamint a horvát kulturális örökségben betöltött jelentőségéről. A gyakorlati részben két énekescsoport alakult – férfi- és női kar – a projektben részt vevőkből. Caleta – aki egyben néhány partitúra szerzője is – a csoportokkal közösen alakította az interpretációt, hangsúlyozva a klapa éneklés sajátosságait. A legtöbb dalt felvették, és egy albumként (CD) a projekt végén jelentetik meg. 

A továbbképzés második részét dr. Andrej Misson szlovén zeneszerző, pedagógus és karnagy vezette, a téma pedig az énektechnika volt. A közreműködők megtanulták a helyes hangképzés alapjait, különös hangsúlyt fektetve a légzéstechnikára és a rekeszizmok használatára. A gyakorlati részhez a fő projekt­eredmény, a klapa énekléshez készült módszertani útmutató és kézikönyvben felsorolt ​​énekgyakorlatok nyújtottak segítséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában