Mindig lesz karácsony!

2022.12.22. 07:33

Mesebalettet ajándékoztak a balettiskolások a győri gyereknek - Sok-sok fotó

Sok éve hagyomány, hogy a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei előadással készülnek karácsonyra. Hosszú éveken át táncolták a Diótörőt, Rudi pedig több mint harminc ízben mentette meg a karácsonyt. Idén majdnem meg kellett szakítani ezt a sorozatot, de ahogy a legújabb előadás szereplői, úgy az iskola sem engedte, hogy a nehézségek elrontsák az ünnepet. Hétfőtől szerdáig 12 alkalommal mutatták be a darabot.

Sperling Krisztina

Három nap alatt 12 alkalommal mutatták be a darabot a Győri Balett iskolájában. Az előadás fináléjában egyszerre több mint 200 gyerek volt egyszerre a teremben.

Fotó: Csapó Balázs

- A Rudi megmenti a karácsonyt című darab koreográfusa, Sebestyén Bálint, a Győri Balett táncművésze, az iskola egykori növendéke, ma pedig már balettmestere vetette fel, hogy érdemes lenne egy újabb koreográfiával előállni. Az új darab a Mindig lesz karácsony címet kapta. A szövegkönyv már egy évvel korábban elkészült. Akkor még nem sejthettük, hogy ennek lesz egy olyan üzenete, hogy igenis mindig, minden körülmények között lehet karácsony. Októberben derült ki ugyanis számunkra, hogy ebben az évben nem tudjuk nagyszínpadra vinni az ünnepi előadásunkat – mesélte Derczó Tibor intézményvezető.

A mese két tehetséges balettiskolás lány történetét mondja el, akik között igaz barátság szövődött. Egyikük jómódú, másikuk nehéz sorsú családban él. Megtapasztalják azt, hogy a gazdagság nem feltétlenül jár együtt a boldogsággal, a szegénység pedig nem jelent a mindennapos életben örömtelenséget. A két lány a Semmiországot megjárva jut el Mindenországba és varázsol mindenki szívébe karácsonyt. A legfőbb üzenete talán az, hogy ha nyíltszívű, őszinte és kitárulkozó vagy, ha rámosolyogsz a világra, az vissza fog mosolyogni rád.

Mint megtudtuk, az előadást kissé átdolgozták, hogy a száz férőhelyes színházteremmé alakított baletteremben tudják bemutatni az iskolában. A darabban a legkisebbektől a végzős hallgatókig mindenki részt vett. Három napon át összesen 12 bemutatót tartottak más-más szereposztásban. A képzős tanulók pedig a sminkek elkészítésével vettek részt a közös munkában. A klasszikus balettzenék mellett napjaink slágerei is színesítik az előadást.

- Novemberben küldtük ki az intézményeknek a meghívókat és alig néhány óra alatt szinte az összes hely betelt. Ez alatt a három nap alatt, több mint húsz óvodából és iskolából látogatnak hozzánk a vendégek. Így amikor a fináléhoz érünk, a teremben több mint kétszáz gyerek tartózkodik – mondta Derczó Tibor.

Hétfőtől szerdáig több mint 20 intézményből érkeztek gyerekek a Győri Balett iskolájába, hogy megnézzék a balettnövendékek karácsonyi előadását.. Ottjártunkkor is óvodások, kisiskolások töltötték meg a széksorokat, akik 45 percen át egy hang vagy mocorgás nélkül, csillogó szemekkel és tátott szájjal adták át magukat a mesének. Akkor élénkültek fel, amikor az egyik kedvelt meséből is ismert „Riszálom így, is úgy” is dallamai csendültek fel, ekkor ütemes tapssal kapcsolódtak az előadáshoz. És már kifelé jövet arról beszélgetek, hogy kinek mi tetszett a legjobban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában