Korabeli luxus, emberi lelemény,

2022.10.19. 14:05

Magyar Géniusz - Győrbe érkezik 67 múzeum 154 műtárgya + fotók, és animált látványterv

Győrbe látogat a Magyar Géniusz vándorkiállítás. Az Eszterházy palota teljes egészében átalakul azért, hogy méltó helyet adjon a vidéki múzeumok ars poeticai számára.

Bella Violetta

Épül a vándorkiállítás. Teljesen átalakul az Eszterházy palota. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

Október 30-ától december 30-ig látható a 67 múzeum 154 műtárgya pláza enteriőrbe rendezve, vagy épp borbély szalon terében kap különleges luxuscikk hangulatot, noha a kiállítás nem titkolja el a magyar történelem viharosabb éveit sem. A Petőfi 200 emlékév alkalmából kormányzati támogatásból valósul meg a tárlat, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál, és amely utolsó állomásként a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik 2023 év végén. A városba érkező vándorkiállítás az energiaválság miatti kulturális éhséget is szeretné csillapítani.

– Rippl Rónay, Szerencsi csokoládé, Gárdonyi naplója, komáromi nemzetőrcsákó... – sorolja a műtárgyakat Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program vezetője. Elmondása szerint a múzeumok nem a tárgyak értéke szerint válogattak, hanem a helyi identitás kifejezésére törekedtek, a sokszínűség felmutatásával.

Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a kiállítás anyaga kiegészül a genius locival, azaz a helyi polgárok fifikáját és életképes gondolkodását szimbolizáló tárgyakkal. 

A Győri polgárok mindig megpróbálták a legjobbat kihozni a történelem útvesztőiből. A város prosperitása ugyanis annak köszönhető, hogy képes volt átállni a kézműiparról a gyáriparra – mondta Székely Zoltán. Ez a fejlődés nyomon követhető a tárgyakban is. Míg az egyik egy mészáros céhláda, a másik egy vasútmodell, ami a Rába Vagon- és Gépgyárban készült. 

Ahogyan arról Csapláros Andrea a Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke beszámolt, nem csupán a vándorkiállítást, de a megújulását köszönheti 38 állandó kiállítás, és 26 időszaki tárlat is a Magyar Géniusz programnak, sok kisebb múzeum számára ez akár infrastrukturális fejlesztést is jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában