Győri kultúrbulvár

2022.10.23. 16:04

A bíróság szerint az ördöggel cimborált a csanaki táltos, aki még a győri püspököt is gyógyította

1272. október 23-án zárult le a Győr melletti Csanak faluban élő Látod fia Hanis sámán és társai inkvizíciós pere, melyet Moys úr, Sopron grófja és a kunok bírája, valamint Simon mester a budai Szent Miklós-kolostor Domonkos-rendi szerzetese vezetett a király orvosdoktora, Albert jelenlétében.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A XIII. században még mindig jelen volt a pogány istenek imádata a nép körében, és amennyiben a hivatásos orvosok kudarcot vallottak egy-egy betegség kezelésében, titokban előszeretettel fordultak a falu sámánjához, aki jól ismerte a különböző gyógynövényeket. A táltos a magyar népi hitvilág varázserejű személye, aki a természetfeletti lények rendelése következtében lett táltossá. Ez már születéskor megnyilvánult, mert jellel – pl. hat ujj, csillag alakú anyajegy – jött a világra. A mágusok sokszor segédkeztek a szüléseknél és temetésekkor is, leginkább azonban gyógyító képességeikről voltak ismertek. Miután felismerték a betegség igazi okát és megállapították annak előrehaladott állapotát, természetes magabiztossággal indították meg a gyógyítás folyamatát. 

Hanisról köztudomású volt, hogy a páciensek vizeletét vizsgálva állapította meg a betegségüket, és ennek megfelelően készítette el a gyógyfőzeteket, szirupokat, melyek az esetek túlnyomó többségében hatottak is. Egyszer még maga a győri püspök is igénybe vette a mágus szolgálatait, akiről ráadásul köztudott volt, hogy senkitől sem volt hajlandó pénzt elfogadni a gyógyításért. 

Ez persze mit sem enyhítette „bűneit”, melynek során a bíróság szerint az ördöggel cimborált, 

„hasonlóképpen, hogy a gonosz lelkek ellen gyakorolják az ördögűzést; hasonlóképpen, hogy túllépnek a szeméremérzés határán azzal, hogy a női betegeket ágyaikban meglátogatják, testüket, melleiket, hasukat stb. megérintik”. 

Ezért „a tömlöctartó őrizete alá utasíttatik, hogy rendelkezésre álljon. 

Nyolc tanút – köztük a győri püspök íjászát, akit veszett kutya harapott meg, egy sarukészítőt, egy szűcsöt és két özvegyasszonyt is – hallgattak meg, akik egyöntetűen állították, hogy a sámán elsőrangú volt a szakmájában, mégis elítélték őt. 

A verdikt szerint a király megbízásából és kifejezett parancsból Látod fia Hanis a vádak valódiságának alapján 

„örök hallgatásra kényszeríttetik, eszközei, jelvényei, írásai, ha ilyenek vannak neki, megégettetnek, nehogy a vádlott gyarlósága és merészsége büntetlenül maradjon”. 

Szent István behozta, elterjesztette a keresztény vallást, törvényeket alkotott megtartásáról. A nép látszólag elfogadta az új vallást, viszont titokban továbbra is áldozott régi isteneinek. A XIII. századi sámánperek világosan mutatják, hogy a felszín alatt tovább éltek a régi, jól begyakorolt gyógyítómódok.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában