Kulturális program

2022.09.15. 16:43

Petőfi verssorai nyomán Sopronban - fotók

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a szeptember végi belvárosi Kult Petőfi rendezvény programját a Cézár Pincében. A Pro Kultúra az egész város összefogásával szervezi az évről-évre népszerűbb eseményt.

kisalfold.hu

Fotók: Szalay Károly

A sajtótájékoztató kezdetén Papp Attila, a Petőfi Színház művésze megjelenésével és előadásával idézte meg költőnk szellemét. Fikció, figurázás és finomságok: többek között ilyen tematika köré épült programok várják szeptember 25-én, vasárnap délután az érdeklődőket a belvárosban. Nem véletlenül kerültek előtérbe ezek a "fi" kezdetű szavak, hiszen számos szójátékra adnak alkalmat Petőfi nevének végződésével. - Játszunk az egész korszakkal és a történelemmel - mondta el Szekeres Kriszta, az esemény háziasszonya.

- Petőfi a miénk! Mi soproniak büszkék vagyunk, hogy rövid életének egy rövid szakaszát nálunk töltötte el, és számos jó történet fűződik a nevéhez ebből az időből – hangsúlyozta Farkas Ciprián polgármester. Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója a rendezvényen szintén bemutatott, a soproni születésű Kőszeghi Mártony Károly által tervezett sűrített levegős légzőkészülékekről beszélt.

A városban öt éve hagyomány, hogy a város védőszentjének ünnepén, Szent Mihály napja környékén saját múltját és kulturális értékeit ünnepli. Az idei eseményen a Petőfi Emlékév kapcsán a szervezők szándéka szerint azt élhetik újra a résztvevők, hogy milyen volt Sopron kétszáz évvel ezelőtt. Nagy költőnk 16-18 éves kora között élt itt, amikor katonaéveit töltötte a városban, közben diáktársakkal cimborált, rímeket faragott és Liszt Ferenc rajongója lett.

Petőfi halhatatlan verssorai nyomán járhatjuk be a belváros 48 pontját: "Míg állni látszék az idő" jegyében a Schneider órásüzletben mutatnak be korabeli órákat, amiből párat a tájékoztatón is prezentált Schneider István órásmester, de lesz Fröccsiskola "Borozgatánk apámmal" mottóval a Cézár Pincében, a Szent Orsolya Iskola udvarán pedig a helyiségek kalapácsaival lehet ismerkedni.

Az esemény különlegességeként bajuszbajnokságot is rendeznek. Az arcszőrzet történelméről a Magyar Bajusztársaság részéről Szilágyi Péter és Jánváry Zoltán beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában