Hungarikumok estéje

2021.08.14. 07:36

A népzene, az operett, az opera, a magyar nóta és a világzene elismert képviselői adnak koncertet Győrben

Újabb ingyenes koncert lesz a megyeszékhelyen, ezúttal az ETO-stadionban. Már át lehet venni az ingyenes belépésre jogosító regisztrációs jegyeket a Látogatóközpontban.

kisalfold.hu

Az augusztus 17-i, keddi Hungarikum Gálakoncerten a magyar népzene és operett kiváló slágereit hallgathatja meg a közönség. Megkérdezett olvasóink örülnek, hogy egyre több ingyenes koncert van Győrben. A stadion befogadóképessége 1500–2000 fő, ennyien vehetnek át ingyenes jegyet a Baross úti Látogatóközpontban.

Szentpéteri András, a koncertet szervező Operettissima producere elmondta: Győr egy újabb állomása az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektjének, amelynek lényege, hogy a stadio­nok ne csak sporteseményeknek, hanem kulturális rendezvényeknek is otthont adjanak.

– Az első dal, amit a közönség hallhat, Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a Palotás. Ezután egymást követik a különböző műfajok, a műsor Szalóky Ágnes előadásával ér véget. A blokkok között egy-egy kisfilmet láthatnak a nézők előadó-művészeti értékeinkről, valamint megtekinthetnek egy kiállítást a hungarikumokról.

Győri kötődés

A producer kiemelte: jó a kapcsolatuk a győri városvezetéssel, többször szerveztek itt koncertet, ezért döntöttek úgy, hogy Békéscsaba után a megyeszékhely lesz a turné következő állomása, amelyet Szeged és Kaposvár követ.

– Arra törekedtünk, hogy a legjobb és legtehetségesebb művészeket kérjük fel a koncertre. A közönség olyan ismerősökkel találkozhat, mint a győri filharmonikusok vagy a Jávorkai Brothers – tette hozzá Szentpéteri András.

Az eseményre közel kétezer látogatót várnak, akik érkezési sorrendben foglalhatják el helyüket.

Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, vegyünk példát a régi zeneszerzőktől.

Jávorkai Sándor

A Hungarikum Gálakoncert fellépői az öt zenei műfaj legnépszerűbb, elismert képviselői. Felcsendül népzene, cigány muzsika, és lesz tánc is. Színpadra lép Bangó Margit, Dancs Annamari, Kállay Bori, Rost Andrea, Szalóki Ági, Laki Péter, Pataki Bence és Vadász Zsolt, a Magyar Állami Népi Együttes és a Táncverzum Balettkar.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rendezvényre korlátozott számban, személyesen lehet ingyenes regisztrációs jegyet váltani a Baross úti Látogatóközpontban nyitvatartási időben (H-P 9:00-17:00-ig, Szombaton 9:00-14:00-ig).

Egy fő maximum 4 jegyet válthat. A részvétel védettségi igazolványhoz kötött. A belépés a regisztrációs jegy, valamint a védettséget igazoló kártya, vagy mobil applikáció és fényképes személyazonosító okmány felmutatásával lehetséges. A helyfoglalás az eseményre érkezési sorrendben történik.

Kapunyitás: 19:30 a Stadion Mártírok útja (1. sz főút) felőli bejáratánál.

Győriként a színpadon

– Nagyon örülünk, hogy egy ilyen színvonalas koncerten léphetünk fel – mondta a Kisalföldnek Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám. – A szívünkön viseljük a magyar kultúra, a népzene sorsát, ami gyerekkorunk óta elkísér minket. Megtiszteltetés, hogy olyan jól ismert zeneszerzők műveit játszhatjuk el a közönségnek, mint Bartók, Kodály – mondta Jávorkai Sándor hegedűművész. – Sőt, a mostani koncerten egy Hubay-darabot is előadunk, amelyet annak idején a zeneszerző hegedűre és szimfonikus zenekarra írt. Én azonban átírtam csellóra és hegedűre. Az új műben Paganini-variációkban játszom hegedűn a dallamot, míg Ádám az eredeti mű stílusjegyeit követi csellón.

Fotó: Jávorkai Brothers / Facebook

A testvérek igyekeznek minél messzebbre vinni szülővárosuk, Győr hírnevét. Bármerre járnak a világban, megismertetik a város művészetét, értékeit, büszkén vallják, hogy családjuk immár sokadik generációja itt él.

– Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, vegyünk példát a régi zeneszerzőktől és azoktól, akik a kulturális értékeinket megörökítették. Mert csak így tudjuk megóvni a magyar népzenét és az identitásunkat – tette hozzá Jávorkai Sándor.

Megkérdeztük

Ön mit gondol arról, hogy egyre több ingyenes koncert van a városban?

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában