Ünnepi újjászületés

2021.07.14. 11:56

Újjászületett az oltárkép a győri Szent Kamillus-templomban – fotók

A győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom hároméves projekt keretében, az egyházközség és a hívek segítségével, önerőből újítja fel főoltárát. Az oltárkép restaurációját Springer Ferenc festő-, restaurátorművész és Szalay György faszobrász, restaurátorművész végezték. A festmény a templom névadójának mai ünnepére készült el és került vissza a helyére.

kisalfold.hu

Fotó: HUSZAR GABOR

A győri Szent Kamillus-templom építése 1776-ban fejeződött be, az oltárkép 1780-ban került jelenlegi helyére. Az Antonio Capacci firenzei mester névjegyé- vel ellátott, közel négy méter magas festmény Szent Kamill halálát ábrázolja, és mostantól ismét a templom igazi ékessége.

– A művet legutóbb 1994-ben, a templommal együtt restaurálták – mondta Springer Ferenc festő-, restaurátorművész. – Az oltárképet a mostani restaurálás előtt leemeltük a helyéről, a keretéről levéve hengerre tekertük és úgy szállítottuk el Nagykovácsiba, a munkálatok helyszínére.

A szakember elmondta, hogy a vászon elöregedett szélein egy úgynevezett „húzószél-megerősítést” végeztek. Ezt követően a festmény régi lakkrétegét speciá- lis vegyszerrel eltávolították, majd az apróbb sérüléseket kijavítva új lakrétegekkel nyerte el megújult formáját.

 

– Felemelő élmény újra teljes pompájában látni az oltárképet – mondta Berkes Gyula, a templom plébánosa. – A festmény restaurálása egy nagyon komoly beruházás része, amely az egyházközség és az adakozók nélkül nem valósulhatna meg. A mellékoltárok már megújultak, hamarosan a főoltár is visszakapja régi, barokkos fényét.

A betegek védőszentje

Lellisi Szent Kamill (1550–1614) itáliai pap, a kamilliánusok rendjének megalapítója. A kórházak, betegek és a haldoklók védő- szentjét lángoló szívvel ábrázolják, a harctéren reverendáján viselt vörös színű, megkülönböztető keresztje a mai Vöröskereszt szimbóluma lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában