Örömhír hullámhosszán

2021.06.16. 14:06

Győr és Mosonmagyaróvár környékével bővült a Magyar Katolikus Rádió vételkörzete

A megyeszékhelyen a 96,4 MHz-en már múlt péntek óta hallgatható a közszolgálati csatorna műsora, Mosonmagyaróváron pedig a 99,7 MHz-en mától fogható.

kisalfold.hu

Fotók: Veres Ádám

Győr és Mosonmagyaróvár környékével bővült a Magyar Katolikus Rádió vételkörzete. Dr. Radetzky András vezérigazgató-helyettes és Szikora József főszerkesztő tegnap a Brenner János Hittudományi Főiskola dísztermében jelentették be az örömhírt, az új frekvencia indulását. A megyeszékhelyen a 96,4 MHz-en már múlt péntek óta hallgatható a közszolgálati csatorna műsora, Mosonmagyaróváron pedig a 99,7 MHz-en mától fogható.

– A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa januárban három frekvenciapályázaton hirdette ki a katolikus rádiót nyertesként. A győri, mosonmagyaróvári és tihanyi adásokat, melyeket a napokban indítottunk el. Tavaly sokat dolgoztunk azon, hogy bővítsük vételkörzetünket. Ennek köszönhetően az elmúlt mintegy fél évben öt új frekvenciát sikerült nyernünk. A győri és a mosonmagyaróvári vételkörzettel 25-re emeltük az aktív, földfelszíni frekvenciáink számát” – mondta dr. Radetzky András, a rádió vezérigazgató-helyettese.

– A Magyar Katolikus Rádió szándéka, hogy műsorainak minden eleme által a közt, vagy az egyház társadalmi tanításának kifejezésével élve, a közjót szolgálja. E szolgálat lényege a rádió felfogása szerint az, hogy a műsorok által egy olyan úton vezesse a hallgatót, amelynek a végére érve talán jobban tudja majd, hogy hogyan, merre tovább. A műsorokban jelen van a közélet, az irodalom, a művészet, a kultúra, a tudomány és természetesen a zene – fejtette ki Szikora József főszerkesztő, a közéleti szerkesztőség vezetője.

– Sokan érdeklődtek, mikor lesz hallgatható a katolikus rádió a városban, így a múlt pénteki indulással sokak vágya vált valóra – kezdte beszédét dr. Veres András megyéspüspök. – A rádiót 2004-ben alapítottuk. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. A közszolgálati műsorstruktúrákkal segítünk eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén és a mindennapok kérdéseiben. A rádión keresztül is szerepet vállalunk a katolikus egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében – tette hozzá.

– A zenei felhozatalt tekintve a rádió vallásos témájú és hangvételű muzsikát sugároz, ebben a körben változatos stílusokat jelenít meg, így többek között keresztény pop-rock, de szimfonikus zene is megjelenik az éterben. Szlogenünk „Örömhír mindenkinek!”, amivel a legfőbb szándékunk az örömhír közvetítése, valamint sokszínű témák feldolgozása a keresztény értékrend szellemében. De nem akarjuk elandalítani a hallgatót, éppen ellenkezőleg, ébresztőt kiáltunk. Serkenteni szeretnénk, serkenteni szóra és tettre! Nem akarjuk megmondani, hogy a hallgató mit gondoljon, de azt szeretnénk, ha a Magyar Katolikus Rádiót hallgatva egyre több saját gondolat, s abból fakadó tett születne. Azért szólunk, hogy minket hallgassanak, de nem azért, hogy hallgassanak!

Pergel Elza, Győr alpolgármestere szerint a rádiónak hiánypótló szerepe van, ami most reneszánszát éli.

– Minden hang számít, melynek a képi megjelenés mellett szintén van jövője. Nyitottak vagyunk az új médiumok győri megjelenésére – fogalmazott.

A rádió analóg FM-frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 3,5 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 170 ezer főt. Népszerű a Magyar Katolikus Rádió hivatalos mobiltelefon-alkalmazása is, amelynek segítségével földrajzi korlátok nélkül, bárhol, bármikor követhető az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatunk. Győr-Moson-Sopron megyei frekvenciák: Győr 96,4 MHz, Mo- sonmagyaróvár 99,7 MHz, Sopron 104,6 MHz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában