Győr 750

2021.01.08. 06:45

Mit szimbolizál az ünnepi év jelképe?

Dinamikus embléma díszíti a győri városháza homlokzatát, a városban lépten-nyomon az évfordulóra emlékező fényekbe botlunk, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon pedig profilképkeretként találkozhatunk a 750 feliratos logóval. De vajon mit szimbolizál az illusztráció?

kisalfold.hu

Az új logó a Füles Bástya jellegzetes kontúrját idézi.

Győr az államalapítás óta fontos központ volt, amelynek története 1271-ben, 750 évvel ezelőtt fordulóponthoz érkezett. V. István király kiváltságlevelével egyesítette a győrieket, akik immáron szabadon és önállóan kormányozhatták közösségüket: városi rangot kapott a település. E történelmi fordulópontra emlékezvén a 2021-es esztendő sok meglepetést tartogat a győriek és az idelátogatók számára. Az emlékév szimbóluma az új logó, de mit is szimbolizál ez a jelkép?

Az új logó a Füles Bástya jellegzetes kontúrját idézi.

Az elmúlt évszázadok gazdag történelemmel ajándékozták meg a várost, amelyben a várnak mindig is nagy jelentősége volt. Ezért is adott okot Európa-szerte aggodalomra a török megszállás, hiszen a győri vár 1594-es elfoglalása a törökök számára Nyugat-Európa kapujának megnyitását, így Bécs elfoglalását is előrevetítette.

Miután a győri vár már közel négy esztendeje török fennhatóság alatt állt, 1598-ban Pálffy Miklós hadvezér és az Adolf von Schwarzenberg vezette had rajtaütött a várvédőkön, berobbantották a Fehérvári kaput és sikeresen visszafoglalták a várat a törököktől. Egész Európa fellélegezhetett, hiszen nem kisebb jelentősége volt a sikeres ostromnak, mint az európai kereszténység védelme. A Habsburg Birodalom számos tartományában, hálát adva Istennek a város visszafoglalásáért, Győr-kereszteket állíttattak, amelyek a mai napig őrzik e jelentőségteljes diadal emlékét. Városunk megvédte Európát az Oszmán Birodalom terjeszkedésétől, ezzel – ha úgy tetszik – a világtörténelem alakulásában is jelentős szerepet vállalt.

Szerte a Habsburg Birodalomban Győr-kereszteket állíttattak a kereszténységet oltalmazó 1598-as győri diadal emlékére.

A visszatekintés egyre közelebb enged minket az új logó értelmezéséhez, miután már tudjuk, hogy a város történelmében milyen fontos szerepet töltött be a vár.

A végvári időkben Győrt erődvárossá építették ki: a mai belváros területét várfallal vették körbe, amelyet hét bástya és egy félbástya védelmezett. E hatalmas védőművek a legkorszerűbb várépítési elveknek megfelelően füles bástyák voltak. Az új logó a Füles Bástya jellegzetes kontúrját idézi. Azért esett a döntés ennek a szimbólumnak a használatára, mert a Füles Bástya a város történelméhez mélyen kötődik és szimbolikája is örök érvényű – mondta el a logóval kapcsolatban dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, a logó egyszerre mutat a jövőbe és támaszkodik a múltra.

Az aranyszín jelképezi a 750-es jubileum fontosságát, az ünnep magasztosságát.

A logó városunk jelentőségteljes történelmének méltó jelképeként végigkíséri a jubileumi évet Győrben, de túlmutat majd a város, sőt, az ország határain is, egyben felhívja a figyelmet arra, hogy Győrt érdemes még jobban megismerni. (x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában