Árvíz után

2024.06.21. 16:42

Uszadék Mérgesnél - A helyiek féltik a Rábán átívelő hidat - fotók

A Rábán, a mérgesi hídnál felgyűlt uszadékot az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kotortatja majd ki. Nem lesz könnyű feladat, speciális gépekre lesz szükség és csónakokra is. A híd szerkezetét is át kell vizsgálni, mert az óriási terhelés problémákat okozhat az építményben.

Cs. Kovács Attila

A helyiek aggódnak a hídért, félnek, hogy az uszadék torlasz kárt tesz az építményben. Fotó: Cs. K. A.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztítja meg a Rába folyót a mérgesi hídnál felgyülemlett uszadéktól. A feladatot, az uszadék kiemelését az árhullám levonulása után tudják elvégezni - tudtuk meg Németh József igazgatótól.

Hatalmas mennyiség gyűlt össze, a terhelés akár a híd szerkezetében is károkat okozhat. Balázs Vince, Mérges polgármestere már tavaly figyelmeztetett a problémára és a helyiekkel együtt ő is aggódva figyeli a hatalmas uszadéktorlaszt.

Az uszadékot kiszedik

Megkeresésünkre Németh József, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, hogy a mérgesi hídon feltorlódott uszadék eltávolítása alapvetően nem az igazgatóságuk feladata. "A hatályos jogszabályok értelmében a folyókat keresztező hídszelvények tisztán tartása a híd kezelőjének feladata. Igazgatóságunk ettől függetlenül az árvízi helyreállítás terhére el fogja végezni a torlasz eltávolítását, mivel az akadályozza az árvízlevezetést, és ezzel veszélyeztetheti a térség árvízi biztonságát" - reagált Németh József.

Hozzátette: az uszadék eltávolítása leghamarabb a Rába-árhullám levonulása után kezdhető meg. A munkához szükség lesz még a különböző engedélyek beszerzésére és természetesen az anyagi forrás biztosítására is a központi költségvetésből. Utóbbi még nem áll rendelkezésre.

Uszadék
Óriási mennyiségű fa torlódott össze a hídnál. Fotó: Cs. K. A.

Arra a kérdésre, hogy a nagy mennyiségű uszadék jelenthet-e veszélyt a hídra, bírja-e az építmény a terhelést, Németh József kifejtette: az árvízvédelmi készültséghez kapcsolódóan folyamatosan figyelemmel kísérik az uszadéktorlasz "fejlődését".

Drónfelvételek alapján a torlasz már elérte a híd szerkezeti elemeit, ezért nem zárható ki, hogy sérüléseket okozott abban, ami a híd állékonyságát veszélyeztetheti. A híd szerkezetében esetlegesen keletkezett károkat a híd kezelőjének kell felmérnie, illetve a döntés is az övé, hogy a hidat megnyithatják-e a forgalom előtt.

 

A rengeteg uszadékot kotróval lehet eltávolítani, részben a mederből - tehát be kell tölteni ott a medret, ahová a gép áll -, részben a partról. Munkacsónak igénybevételére is szükség lehet. A kiemelt anyagot hulladéklerakóba kell elszállítani.

Uszadék
Az uszadék között sok a szemét is. Fotó: Cs. K. A.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában