EzTörténtKisalföld

2024.06.20. 10:00

Por, sör, Metallica a nickelsdorfi Novarockon – Erről írtunk 15 éve

Több tízezren érkeztek tiznetöt évvel ezelőtt az anickelsdorfi Novarock fesztivál első napjára, köztük megyénkbeliek is. Por, sör, Metallica: e három meghatározó tényező mellett zajlottak a nyitónap rendezvényei a határszélen.

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld archív

15 éve – Por, sör, Metallica a Novarockon 

Több tízezren érkeztek az a nickelsdorfi Novarock fesztivál első napjára, köztük megyénkbeliek is. Por, sör, Metallica: e három meghatározó tényező mellett zajlottak a nyitónap rendezvényei a határszélen. Úgy tudjuk, a megye több pontjáról indultak útnak a fiatalok – így Jánossomorjáról és Dunakilitiről is – a rockfesztiválra. „Idén másodszor vagyunk itt, akárcsak tavaly, most is három napig maradunk. Várjuk a többieket, még hatan érkeznek, s az elmúlt évben megismert külföldi barátainkkal is jó lenne találkozni. Mi nem a Metallica, hanem a hangulat miatt jöttünk, igaz, azért megnézzük James Hetfieldék koncertjét is” – magyarázza a bejárat előtt három lány. 

Ketten nem utaztak sokat idáig: Kurucz Rebeka és Gábriel Nóra Hegyeshalomból érkezett, barátnőjük, Túri Zsófi Farádról. A fotó kedvéért „kapunk egy metál villát” tőlük, majd pakkjaikat továbbcipelve odébbállnak. Akadt, aki napijeggyel érkezett a fesztiválra, ám ez nem sokkal volt olcsóbb, mint a nagyjából100 eurós háromnapos bérlet. A megérkezés utáni órák mindig cipekedéssel telnek: a kocsi és a sátor közötti távolságot könnyebb legyűrni, ha élelmesen talicskát vagy négykerekű pakkszállítót visz magával a fesztiválozó. 

Forrás: Kisalföld archív

Akadt, aki egyszerre négy-öt tálca sört tolt maga előtt, visszafelé pedig a barátját. Igaz, a szervezők erre az évre egyeurós sört is ígértek. A parkolás idén is gördülékeny: a szervezők szinte méterre megmutatják, hova álljanak be az autósok: a Pannónia mezőn bőven akad hely. Igaz, pénteken a kavargószélben por takarta be a kocsikat, mára és holnapra viszont esőt és lehűlést ígérnek az időjósok. Magyar oldalon egyébként a hegyeshalmi kis határon keresztül sokan gyalog indultak útnak, mivel a magyar településen leszálltak a vonatról. Budapestről buszokat is szerveztek a fesztiválra. A tavalyi évhez hasonlóan asok osztrák mellett számos német, magyar és szlovák fesztiválozót láttunk, de már megjelentek a lengyelek is. Egész Nickelsdorfban s a fesztiválbejáratnál is találkoztunk rendőrökkel, ügyelnek a biztonságra. 

Tegnap egyébként (a Faith No More és a Nine Inch Nails mellett) a Metallica fellépése játszotta a főszerepet. Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb együttesére (világszerte 90 millió albumot adtak el) sokan voltak kíváncsiak határon innen és túl.

30 éve – Meghalt Fehér Ferenc 

Tragikus hirtelenséggel elhunyt június 17-én Fehér Ferenc filozófus, kritikus. A családtól szombaton kapott tájékoztatás szerint a 61 éves társadalomtudós halálát szívroham okozta. Fehér Ferenc 1933-ban született Budapesten. Az ötvenes években középiskolai tanár, 1967-70 között Lukács György tanítványa. A Kádár-korszakban emigrációba kényszerült, 1977-től 1992-ig Ausztráliában és New Yorkban élt, filozófiát, szociológiát tanított, társadalompolitikai témákban publikált. A rendszerváltás után, 1992-ben feleségével, Heller Ágnessel úgy döntött, hogy munkáját főként idehaza folytatja. Ekkor kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia doktori címét is. Újabban két fő problémakör foglalkoztatta: az európai társadalom amerikai szemmel és fordítva, valamint az esztétikai fogalmak geneológiája. Főbb művei között említhető a Jalta után és a Kelet-Európa „dicsőséges forradalmai”, melyeket Heller Ágnessel közösen írt. 

35 éve – Százmillió palack Coca-Cola Győrből 

Miután négy bank, az Agrobank, az Interbank, az Investbank és a Magyar Hitelbank megegyezett a még tisztázandó részletekben, megalakította a konzorciumot, az őket a továbbiakban képviselő Agrobank vezérigazgatója, Gehl Gusztávés dr. Négyessy László, a Győri Szeszipari Vállalat igazgatója ellátta kézjegyével azt a szerződést, melynek értelmében a pénzintézetek 150 millió forint hitelt nyújtanak a nagyvállalatnál folyamatban lévő beruházáshoz. Ennek lényege, hogy a győri központi cég mintegy400 millió forintért üdítőital palackozó üzemet épít Győr-Likócson. A gyártócsarnok már áll, most folynak a belső szerkezeti munkák. A tervek szerint év végéig beszerelik a palackozó és egyéb gépi berendezéseket, és 1990 januárjában megkezdődhet a próbagyártás. Mint dr. Négyessy Lászlótól megtudtuk, a Győri Szeszipari Vállalatot az a szándék vezérelte a fejlesztésben, hogy a közkedvelt Coca-Cola ellátásban annak ellenére sem tudják idehaza kielégíteni az igényeket, hogy az ország nyolc helyén palackozzák. 

Forrás: Kisalföld archív

A győri vállalat nagykanizsai palackozójában 70 millió palack Coca- Colát állítanak elő évente. A Győri Szeszipari Vállalat ötéves szerződést kötött a Cola-céggel, és ennek következtében egy 3,2 millió nyugatnémet márka értékű palackozó berendezéshez. A gépek öt év múlva mennek át a Győri Szeszipari Vállalat tulajdonába. A tegnapi hitelszerződés és persze a nagyberuházás egyéb részleteinek kimunkálását két év előkészület előzte meg. Az igen korszerű győri palackozóban évente megközelítően százmillió palack Coca-Colát állítanak majd elő és 0,2 literes palackban számolva mintegy 30 ezer egységnyi szeszes ital palackot töltenek meg. A vállalat mai palackozóüzeménél négyszerte termelékenyebben, csupán 60 új dolgozó beállításával, mintegy 350 millió értéket termelhet az új palackozó. Évente 53—55 millió forint nyereséget vár tőle a vállalat. Továbbá azt a hasznot, hogy a szállításon jókora summát takaríthat meg – eddig Nagykanizsáról hozták a Coca-Colát Észak-Dunántúlra – továbbá azt, hogy amennyiben megvalósul a Bécs-Budapest világkiállítás, tekintélyes üdítőital-kapacitással kapcsolódhat be az ellátásba. –Nem mindennapos a bankok életében, hogy a finanszírozást és a kockázatot is megosztják egymás között–mondta a hitelszerződés aláírásakor Gehl Gusztáv. 

– Meggyőződésem azonban, hogy ez a jövő útja. A magam részéről szerencsésnek tartom, hogy egy szeszelőállító cég olyan fejlesztéséhez adunk pénzügyi támogatást, melynek célja az üdítőital-gyártás bővítése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában