EzTörténtKisalföld

2024.06.15. 09:13

Erről írtunk 15 éve - Törtek-zúztak az Erzsébet-kertben

Erről írtunk 45, 25 és 15 éve a Kisalföld hasábjain június 15-én.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld archívum

45 éve - Életerő a növényeknek

A másfél hónapja tartó szárazság és forró tavasz már-már elviselhetetlenné vált ember és növényzet számára. Nap mint nap reménykedve kémleltük a felhőket, hallgattuk az időjárás jelentést, mert az aranyat érő májusi, a reményt tápláló június eleji eső hiányának egyre aggasztóbb jeleiről hallottunk, mutatták a búzatáblák, a krumpli-, a kukoricaföldek, a rétek, még a városi vízellátás is. Igaz, a gazdaságok teljes erővel öntöztek, de az áldásos esőt nem lehet teljesen pótolni. Ezért volt, hogy mind többször esett szó az esővárosról, a szárazságról. Tegnap virradóra végre megjött a várva-várt eső egész megyénk területére. Ömlött, mint a trópuson, aztán csendesedett, öntötte a határt, a kerteket, a városokat, falvakat. „Jaj, de nagyon kellett már az eső"– köszöntünk, köszöntek örvendezve tegnap reggel egymásnak az emberek. A nagy öröm nyomán fontolgattuk a szerkesztőségben is, vajon hol mennyi esett, a viharos idő nem okozott-e károkat, fennakadást a telefon, az áram és más szolgáltatásban, otthonban.

Mindennél jelentősebb kérdés, hogy a megkésve hullott tegnapi eső mit jelent a mezőgazdaságban, a növényeknek? A városi és járási pártbizottságoknál arról győződhettünk meg, hogy a pártbizottságok és a tanácsok mezőgazdasággal foglalkozó felelős vezetői már korán reggel a területre mentek, hogy személyesen is tapasztalatokat szerezzenek a hajnali esőáldásról. A legkorábban, hajnali 3 órakor Kapuváron, majd tíz perccel később már a csornai járás déli részén is záporeső esett. Fél ötre átterjedt a csornai járás egész területére. Sopron körzetében fél négykor közepes erősségű zivatar kíséretében érkezett, s váltakozó hevességgel folyamatossággal tartott reggel 8 óráig a zápor. A soproni meteorológiai állomástól szerzett értesülés szerint öszszesen 11 milliméter csapadék hullott a városra, amelynek következtében a korábbi 50—60 százalékról 70—80 százalékra növekedett a levegő relatív páratartalma. A soproni járásban sem maradt el a természeti áldás, 10,7 millimétertől 19 milliméterig mértek csapadékot. Mosonmagyaróvárra és a járás területére hajnali 4 órakor érkezett meg erős villámlás, mennydörgés kíséretében a felhőszakadás. Később csendes eső esett. A Lajta-hansági Állami Gazdaság I. kerületében mérték a legtöbb, 43 milliméter csapadékot. Győr és környékén szintén zivatarosan a hajnali órákban érkezett a záporeső. A Meteorológiai Obszervatóriumban, Likócson 25,6 milliméter csapadékot mértek. A győri járás déli részét érte a nagyobb eső. Jégesőt egyedül Mosonmagyaróvárról jeleztek.

A felhőszakadásnak, villámlásnak különféle káros következményei is voltak a megyénkben. Győrött az amúgy is túlterhelt, régi telefonhálózat megsínylette a hirtelen jött sok esőt. Délelőtt tíz óráig kétszáz, majd a víz talajba szivárgásával újabb kétszáz-kétszázötven készülék némult el. A Győr- Sopron megyei Távközlési Üzem dolgozói azonnal munkához láttak mintegy húszan, és teljes lendülettel végezték a munkát. Tegnap már 400 vonalat kijavítottak. A vihar, a villámcsapások a villamos áram szolgáltatásban is zavarokat okoztak. Az ÉDÁSZ üzemviteli osztályának tájékoztatása szerint két vonaluk esett ki a szolgáltatásból. Emiatt a győrszentiváni, nagyszentjánosi, gönyüi fogyasztók egy része reggel fél 7-től fél egyig áram nélkül maradt. A hibákat ezeken a helyeken és Győrött, Nádorvárosban és Gyárvárosban legkésőbb 14 óráig kijavították. Nehezebb a dolguk a györszentiváni téesz Dózsa-tagi majorjában lévő húsz kilovoltos vezetékleágazásnál, ahova villám csapott, megsérült az oszlop és vezeték. A hiba elhárításán csütörtökön délután még dolgoztak. A Győr és környéke Vízmű és Fürdő Vállalatnál a 36 perces áramszünet következtében leálltak a szivattyúk, megürült a dél-nádorvárosi víztorony. A feltöltést megfeszített erővel végezték és kora estére helyreállt a vízszolgáltatás. A víz minősége azonban gyengébb a szokásosnál. A vízmű kéri a lakosságot, hogy takarékoskodjon a vízzel. Az utóbbi napokban egyébként is rekord mennyiségű vizet fogyasztott! A felhőszakadás következményeként Győrött sok kereskedelmi vállalat raktára, magánszemélyek pincéje, sőt lakása „úszott” el. A szivattyúzást a tűzoltók és a Győr és környéke Vízmű és Fürdő Vállalat szakemberei azonnal megkezdték. Nehezíti a munkát, hogy a megyeszékhely egyesített csatornái nem képesek a nagyobb mennyiségű víz gyors elvezetésére. Az úttesteken felgyülemlett víz a reggeli órákban kellemetlen zavarokat okozott a közlekedésben is. Szinte egyfolytában csörgött a telefon a Győri Ingatlankezelő Vállalatnál, a pinceelöntéseken kívül sok helyről jelentettek tetőbeázást is a bérlők. Dolgoznak az IKV szakemberei is a javításokon, de egyszerre nem tudnak mindenhová eljutni, bármennyire megértik is a lakók türelmetlenségét.

Mosonmagyaróvárról utazó szemtanú szerint — amit egyébként a MÁV győri állomásfőnöksége is megerősített — a Hegyeshalomból Győrbe közlekedő 37. számú személyvonat mozdonyába csapott a villám a magyarkimlei állomáson. Személyi sérülés nem történt, a mozdony viszont üzemképtelenné, vált, a szerelvényt mentesítő mozdony vontatta Győrbe, 40 perc késéssel. Rég várt, s mostanában sokat emlegetett ,,jótevő" érkezett a mezőgazdaságba a tegnapi esővel. Szinte hallani lehetett, hogyan szívta magába a kitikkadt föld az éltető vizet. Bár már hetekkel előbb nagyon kellett volna az eső, de még most is nagyon jókor jött. Alapfi Gézának, a megyei tanács mezőgazdasági osztály vezető-helyettesének véleménye szerint a mostani csapadéknak sokszoros haszna van. Egyrészt helyrebillentette a termésért aggódók kedélyét, akik most már nagyobb bizakodással várják a következő zivatart. Másrészt a jelenlegi eső nagyon sokat használt a növénytermesztésnek.

A sülevényes területeken lévő kalászosoknál csökkenti a veszteséget. A virágzásban lévő gabonánál teltebbek, szemesebbek lehetnek a kalászok. Életerőhöz, tartalékhoz jutottak a kanások, a szántóföldi kertészeti növények, a gyümölcsök. A megye egész területén átlagban mintegy húsz milliméter csapadék esett, s ez most pillanatnyilag elegendő. Ám, ha rendelni, s kérni lehetne, az aratásig legalább még egyszer-kétszer kellene kiadós eső. A megyei tanács szakembereinek tanácsa, hogy a mesterséges csapadékpótlást, az öntözést folytassák a gazdaságok. 

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

25 éve - Lencse és színház 

Mennyi kezdet van az emberéletében! Teste és lelke hétévente megújul, újabb energiaforrások törnek utat, a világ árnyaltabb tónusai is értelmet kapnak. S aztán a biztosnak hitt pontok elhalványulnak, meginognak, már csak az akarat és a szándék marad kristályos. Benda Iván hitt a családi legendának, hogy egy szeptemberi napon, kedden született. Ötven év után szembesült az igazsággal: szombat volt. Amikor elvesztette értelmét, maradt a miért... Dzsesszzenész volt saját zenekarral, nem is akart más lenni. A kocka korábban el volt vetve, mikor beleszagolt a színház hódító szagába. Édesapja, Ráthonyi Ákos filmjeihez tervezett díszleteket, a család baráti köréhez tartozott Várkonyi Zoltán, Dayka Margit, Kiss Manyi. Nővére Moszkvában dolgozott, nála volt látogatóban, mikor a Bolsojban Hacsaturjánt ünnepelték Spartacusként. 15 évesen ott kattintotta el Szmenájával élete első színházi fotóját: megörökítette a fényárban úszó csillárt.

Filmszakadás. Az újabb tekercset Csanádi Judit kérésére fűzte be, hogy lefotózza a Hegedűs a háztetőn díszletét. Találkozása a Győri Nemzeti Színházzal ezzel végzetessé vált, a kapcsolatot szerelemmé érlelte az idő. Nem mindenevő, de jó erő. Az olyan nagy lelkű darabokat kedveli, mint a Hegedűs a háztetőn, a Cseresznyéskert, Bűn és bűnhődés. Lopni kell a jó pillanatot, de alázattal és csodálattal. A jó fotós nem a színháznak dolgozik, hanem önmagának. A főpróbák hetében lecuccol Budapestről, szeme elé veszi a keresőt és figyel. Vadássza a pillanatokat, melyekben tapinthatóvá válik a rendezői szándék. Jön-megy a széksorok között, kergeti a belső vágyat, mely életre kelti a szót. Ilyenkor megszűnik körülötte a világ, csak a színpadot szolgálja. A nézőnek a huszadik és az ötödik sorból is ugyanazt kell látnia: a csodát. Werner K. A Benda Iván fotóművész munkáiból készült kiállítás a Győri Nemzeti Színház márványcsarnokában a színházi fesztivál ideje alatt délelőtt tíz órától este tízig tekinthető meg, az ünnepi könyvhétre megjelent album húsz százalék kedvezménnyel vásárolható meg.

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

15 éve - Törtek-zúztak az Erzsébet-kertben

 Egy várandós asszony személygépkocsiját borították fel a Gyermek- és Ifjúsági Központ parkolójában vasárnapra virradó éjjel. A feltehetően ittas személyek az Erzsébet-kertben is garázdálkodtak. Vasárnap délután már öt gyanúsítottat állítottak elő a kapitányságra. A tűzoltók segítségével állították négy kerekére azt a személygépkocsit vasárnap délelőtt, amelyet előző éjszaka ismeretlenek feldöntöttek a GYIK parkolójában. Hogy mi lehetett az ok, nem tudni, de valószínűsíthető, hogy brahiból fitogtatták erejüket a nagylegények.

- Szeptemberre várjuk első kisbabánkat - mondta Némethné Márk Mónika ágfalvi lakos, akinek Polski Fiatjában most több tízezer forintos kár keletkezett. - Nem elég a kiadásunk, most erre is költeni kell. Korábban a GYIK-ban dolgoztam, meg-meglátogatom kollégáimat, pénteken is így tettem. Egy ismerősöm pedig hazavitt. Azt gondoltam, biztonságos helyen lesz az autóm, amellyel a párom szokott munkába járni az Ipar körútra. Vasárnap délben mentünk volna érte, de megelőzött a rendőrségi értesítés, hogy ismeretlenek egyszerűen felborították azt. Nem hittük volna, hogy ilyesmi itt, Sopronban megeshet. Az éjszaka folyamán az ismeretlenek nemcsak az autót döntötték az oldalára, hanem az Erzsébet-kertet is megrongálták - mondta a helyszínelő Gulyás Ferenc zászlós, járőrvezető. Valóban, aki vasárnap a reggeli órákban felkereste az Erzsébet-kertet, a garázdálkodás nyomaival szembesülhetett. A telefonfülke ajtaját egyszerűen kirúgták. Ennek üvegdarabjaitól nem messze, továbbá a park másik oldalán is pezsgőspalack maradványaira, sörösüvegre,dobozokra bukkanhattunk. A szeméttartókat felforgatták. A parkban az esztelen pusztítás megannyi jele volt látható, s a kulturáltságára oly büszke város kedvelt parkja lesújtó látványt nyújtott.

- Az ügyben a rendőrség garázdaság bűntette miatt nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen - nyilatkozta lapunknak Farkas Gábor rendőrkapitány. - A helyszínen hagyott nyomokat a rendőrök rögzítették, az elkövetők felkutatása elkezdődött. A gyors intézkedéseknek meglett az eredményük, vasárnap délutánra már ötre nőtt az előállított gyanúsítottak száma.

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában