Terrorizmus

2024.05.17. 22:40

Fegyveresek megöltek három külföldi turistát Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

MW

Afgán tálib fegyveresek egy ellenőrzőpontnál Kabulban 2023. október 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szamiullah Popal

Négy másik külföldi és három afgán állampolgár megsebesült, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak - közölte Abdul Mateen Qani, a belügyminisztérium szóvivője, aki szerint négy embert őrizetbe vettek. 

A turisták állampolgárságát és a támadók kilétét az afgán hatóságok hivatalosan nem közölték.

 Egy kórházi illetékes szerint a három halott külföldi spanyol, a sebesültek pedig norvég, ausztrál, litván és spanyol állampolgárok. 

Az áldozatok állampolgárságát a spanyol külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szóvivője péntek este közölte, hogy az áldozatok között spanyol állampolgárok is vannak. Hozzátette, hogy a 

pontos számukat még nem erősítették meg. 

A hegyvidéki Bamiján tartomány szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Itt találhatók a két óriási Buddha-szobor maradványai, amelyeket a tálibok az előző uralmuk idején 2001-ben felrobbantottak. 

Bamiján tartományt többségében a síita hazara közösség tagjai lakják. Gyakran támadnak rájuk a szunnita Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei, általában járművek ellen követnek el pokolgépes támadást. 

A pénteki támadás az egyik legsúlyosabb merénylet volt külföldi állampolgárok ellen, amióta a tálibok 2021-ben ismét hatalomra kerültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában