Óvodapedagógus

2024.03.07. 16:19

Együttműködési megállapodást írtak alá a Soproni Egyetemen - Okleveles óvodai nevelő technikus képzést indítanak - galéria

Ünnepélyes keretek között írta alá a Soproni Egyetem rektora, valamint a győri, nagykanizsai, soproni, tatabányai és zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja az okleveles óvodai nevelő technikusképzés megvalósítását elősegítő együttműködési megállapodást csütörtökön. Az oktatásirányítás támogatásával induló okleveles óvodai nevelő technikusképzés azon szakképzési centrumokban valósulhat meg, ahol az oktatási ágazaton belül a miniszter engedélyezi az óvodai nevelő technikus képzés indítását.

Varga Henrietta

Az óvópedagógus képzésben fontos mérföldkő a szakképzési centrummal aláírt együttműködési megállapodás Fotó: Máthé Daniella Képünkön: Dr. Varga László dékán és Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora

A program a szakképzési centrum és egy felsőoktatási intézmény együttműködésén alapszik, amely magában foglalja a közös tantervek kidolgozását, a kölcsönös szakmai támogatást, ezzel elősegítve az eredményes felvételt az óvodapedagógus képzést folytató felsőoktatási intézménybe.

- A jövőben az országban számos helyen indul óvodai nevelő technikusi képzés. Általános iskolára épülve öt, levelező tagozaton pedig érettségire épülve kétéves a képzés és a végén technikusi oklevelet kapnak a diákok. Elsősorban az óvodapedagógia területén mutatkozó munkaerőhiány hívta életre a képzési formát, aminek örülünk, mert általa olyan fiatalok kerülhetnek az óvodába, akik az ötéves képzés alatt nagyon komoly pedagógiai, pszichológiai módszertani ismereteket tanulnak - osztotta meg lapunkkal Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja.

- Úgy gondoljuk, hogy az óvodai nevelőképzés a Benedek Elek karon folyó óvodapedagógus képzés egyik előszobája lehet - tette hozzá.- Annak érdekében, hogy a képzési forma elindulhasson, a szakképzési centrumnak együttműködési megállapodást kell kötnie egy felsőoktatási intézménnyel és nagyon boldog vagyok, hogy a régióban öt, a soproni, győri, tatabányai, nagykanizsai, valamint a zalaegerszegi szakképzési centrum is a 125 éves hagyományokkal rendelkező soproni óvodaképzést választotta. A mai napon papírra vetettük azon vállalásainkat, amelyben vállaljuk, hogy segítjük, támogatjuk az iskolákat a tanterv kidolgozásában és együttműködünk velük a vizsgáztatásban, továbbképzésekben - zárta a beszélgetést.

Az aláírást követően a résztvevők egy szakmai workshop keretében határozták meg az együttműködés alapelveit és a képzés kidolgozásának a menetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában