Március idusán

2024.03.14. 06:11

1848-as hősök a falon - Különleges ötlettel emlékeznek a forradalom főszereplőire Sokorópátkán - fotók

– Közeledik március idusa, kis közösségünk ez alkalomból különleges újdonsággal tiszteleg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt – jelentette be Sokorópátka közösségi oldalán Bassák Attila polgármester.

Barki Andrea

A márciusi hősök arcképei díszítik a falat sokorópátkai Kutassy parkban.

Portálunk kérdésére a település vezetője elmondta, hogy a teret már az előző képviselő testület Kutassy parknak nevezte el a sokorópátkai születésű Kutassy (Brunner) Pál 1848/49-es honvéd huszár őrnagy és Kutassy (Brunner) Ignác honvéd huszár százados emlékére.

A polgármester ötlete nyomán a sokorópátkai kötődésű Bassák István el is készítette a falfestményt.

 

– Petőfi Sándort, Vasvári Pált, Jókai Mórt, Irinyi Józsefet valamint Kutassy Pált festettem fel a falra. Igyekeztem korabeli ábrázolásokat felhasználni portréjukhoz de azért modern felfogásban – árulta el Bassák István.

 

Sokorópátkán csütörtökön (március 14.) öt órakor a Művelődési Otthonban együtt emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, köszöntik díszpolgáraikat és felavatják a tiszteletükre készült emléktáblát, majd fáklyás felvonulást tartanak a Kutassy parkba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában