Gond van a szerelvényekkel

2024.02.03. 12:10

Ritkítják az ÖBB járatait - 50 járatot törölnek a bécsi és alsó-ausztriai regionális járatok menetrendjéből

Február 12-től az ÖBB 50 regionális járatot töröl a menetrendből.

Kisalföld.hu

Forrás: Schutterstock

Egyre gyakrabban késnek az ÖBB járatai. A vasúttársaság közleménye szerint ennek oka, hogy szállítási problémák merültek fel a megrendelt új szerelvényekkel kapcsolatban. Az ÖBB most Alsó-Ausztriában és Bécsben is ritkítja a menetrendet, tehát húsvétig jóval kevesebb vonat közlekedik majd.

Február 12-től az ÖBB 50 regionális járatot töröl a menetrendből. „Erre a megbízhatóság megteremtése érdekében van szükség“ – mondta Klaus Garstenauer, az ÖBB-Személyszállítási RT igazgatósági tagja – „hogy a többi járat ismét megbízhatóan álljon utasaink rendelkezésére". A gondot az új vonatokkal kapcsolatos szállítási problémák mellett jelenleg az okozza, hogy a tervezettnél több vonat áll a műhelyeinkben“, mondta Garstenauer.

A korlátozások várhatóan húsvétig tartanak. Ezt követően átadják az új vonatokat, és fokozatosan újratöltik a menetrendet. Még ha az érintett utasoknak le is kell mondaniuk a megszokott járataikról, az ÖBB arra számít, hogy a helyzet összességében javulni fog - írja az ORF.

A lap beszámolója szerint, a menetrend ritkítás a bécsi és alsó-ausztriai regionális járatokat érinti. Az S3 naponta 102 helyett 84-szer közlekedik majd Korneuburg és Floridsdorf között. Ez azt jelenti, hogy ezen az útvonalon a legalább 30 perces intervallum megmarad – közölte az ÖBB. Korneuburgból az utasok a félóránként közlekedő REX3-as Floridsdorfba tartó szerelvényre szállhatnak át.

A St. Andrä-Wördern és Bécs Franz-Josefs-Bahnhof közötti R40-es járat menetrendje az S40-est is beleértve 116-ról 108 járatra csökken. Az utasok alternatívaként átszállhatnak a félóránként közlekedő S40-es járatra – tájékoztat az ÖBB. Ezen kívül négy vonat csak egyszintes szerelvényekkel közlekedik majd Bécs – Bécsújhely/Wiener Neustadt – Sopronkeresztúr/Deutschkreutz között, illetve a Franz-Josefs-Bahnon Gmünd irányába, hogy a többi útvonalon a megszokott emeletes szerelvényekkel lehessen közlekedni.

Udo Landbauer (FPÖ) közlekedésért felelős tartományfőnök helyettes „rendkívül kellemetlennek“ nevezte az ÖBB járatainak törlését. „Ez komoly terhet jelent az ingázóknak, a diákoknak és a családoknak, akik nap mint nap a tömegközlekedésre támaszkodnak“, különösen azért, mert „az ingázók számára rendkívül fontos vonatokat“ is töröltek. „Felszólítjuk az ÖBB-t, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a szolgáltatások minőségének és pontosságának javítása érdekében“ – folytatta Landbauer.

Sven Hergovich, az SPÖ tartományi képviselője szintén „teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keleti régióban átmenetileg ritkítják a vasúti szolgáltatásokat“. Az SPÖ tartományi pártelnöke bírálta Leonore Gewessler (Zöldek) minisztert, aki véleménye szerint veszélyezteti az ingázók közlekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában