Nagyböjt

2024.02.14. 19:06

Ökumenikus hamvazó szerdai liturgia Pannonhalmán - fotók

Sokakhoz elért a liturgiára hívó szó. A Pannonhalmi Főapátság ötödik éve tartja közösen a testvéregyházakkal a Hamvazószerdát.

Dániel Viktória

Fotó: CSAPO BALAZS

Szerdán telt ház előtt végezték a liturgiát, amin idén minden eddiginél több lelkész és lelkésznő vett részt. Az igét a főapátság meghívott vendége Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli református egyházkerületének püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke hirdette.

–Különböző helyekről gyűltünk össze, hogy együtt valljuk meg bűneinket, közösen vállaljuk a tanúságtételt és adjunk hálát. Pál apostol Efezusiakhoz írt leveléből idézve "Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében". Gyönyörű biztató bátorító ige ez , ami egyben készít minket a negyvennapos böjtre, hisz indirekt mód rámutat a mi erőtlenségünkre.

Az alkalom egyedi és különleges, hisz Szent Márton hegyén a bűnbánat ősi rítusát, katolikusok, reformátusok és evangélikusok együtt végzik.

A hamvazó szerda emlékezet minket mennyire tünékeny életünk. Hiszen porból vagyunk és egy nap visszatérünk a porba

– fogalmazott Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát.

Pannonhalma azért is különösen alkalmas hely az ökumenikus kiengesztelődés iránti vágy megvallására, mert az a hagyomány, amelyben a bencés szerzetesek a zsoltárokat közösségi formában imádkozzák, sokkal régebbi, mint bármilyen szakadás az egyházban.

Azonban az ökumenikus szellemiség ápolása a szerzetesközösség számára nem csak az idők kihívása, hanem pápai küldetés is egyben. Szent II. János Pál pápa 1996-ban a Szent Márton-bazilikában ezekkel a szavakkal fordult a bencés testvérekhez:

A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel.

Ebben a misszióban Ferenc pápa is megerősítette szerzetesközösséget 2021-ben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

A liturgián a bencés szerzetesközösség tagjai, a testvéregyházak meghívott lelkipásztorai és a bencés gimnázium diákjai vettek részt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában