Megbecsülni a múltat

2024.02.06. 08:47

Kutatja ősei múltját - Szépszülei sírját újította fel a honvédelmi miniszter Kónyban

A kónyi káptalani uradalom egykori tiszttartójának síremléke újult meg a közelmúltban a helyi temetőben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rendelte meg a munkát, a kő alatt ugyanis szépszülei alusszák örök álmukat. Vadosfai és zsidi Németh Péternek és feleségének anyai ágon leszármazottja a politikus. A miniszter keresi ősei emlékeit, így jutott el Kónyba is, ahol megtalálta a ledőlt, összetört követ.

Cs. Kovács Attila

Vadosfai és zsidi Németh Péter a győri székeskáptalan kónyi uradalmának volt a tiszt- tartója az 1800-as években. Felesége fiatalon hunyt el, Kónyban temették, sírja fölé tekintélyes sírkövet állítottak. A helybeliek örülnek a sírkő megújulásának. 

A falubelieket meghatotta a múlt ily megbecsülése, mondta lapunknak Enzsöl Imréné kónyi pedagógus (képünkön).
Fotó: Cs. Kovács Attila

Vadosfai és zsidi Németh Péter 1798-ban született a Zala megyei Pacsán, 1881-ben halt meg Győrben. Népes család gyászolta. 1887-ben ezt írta róla a Vasárnapi Újság: „Ha a gyászoló hátramaradottak számát tekintjük, a legelső helyen áll vadosfai és zsidi Németh Péter 84 éves győri tiszttartónak gyászjelentése, mely alá nem kevesebb, mint 58 utód – gyermekek, vők, menyek, unokák, unoka-vők, dédunokák – neve van írva.” 

A család ősei 1719-ben kapták a nemességet. Arról, hogy Németh Péter hol tanult, hol dolgozott Kónyt megelőzően, nincs információ. A születési anyakönyvekben lehet nyomon követni mozgását: született gyermekük Écsen, Győrszemere-Szentpálpusztán és Kónyban. Tudományát nem csak a gyakorlatban hasznosította, a Magyar Gazdában jelentek meg szakmai cikkei. Írt például a zöldtakarmányozás hasznáról, értekezett a hordókról, a marhák köröm- és szájfájásáról, a birkatartásban használt ketrecekről és jászlakról. Írt cikket a malomsoki dohányról és még olyan jelentős dologról is 1844-ben, mint az „Eszmék a mezőgazdaság haladásának akadályairól Magyarországban”. 1846-ban „Őszinte szó gazdatársainkhoz” címmel jegyzett cikket. 1850-ben a „gyümölcsfa tenyésztési” javaslatait írta meg. 

Az 1848–49-es szabadságharcból fennmaradt egy hadi útlevél. 1849. június 24-én Téten állították ki, a Kmety-had­osztály táborában. Azaz a csornai csata után tizenegy nappal kapta Németh Péter Szau­ter osztálysegéd aláírásával. Szövege: „Németh Péter kónyi tiszttartó úr számára, ki innét haza utazván előőrseink által Kónyba szabadon bocsájtandó.” A kónyi iskolaszék elnöki tisztét is betöltötte. Ehhez a családhoz tartozott Szentirmay Elemér zeneszerző, nótaköltő is, eredeti neve vadosfai és zsidi Németh János. 

A kónyiak természetesen örömmel látták, hogy megújult a Németh-sír. Enzsöl Imréné nyugdíjas pedagógus, a Kóny múltja közösségi oldal szerkesztője osztotta meg a Kisalfölddel véleményét. 

– Tavaly ősszel láttuk, hogy dolgoznak a síremlékkel. Tősgyökeres kónyi lokálpatriótaként meghatottan csodáltam a már kész művet. Azért is volt nagy az örömöm, mivel évekkel ezelőtt szomorúan készítettem felvételeket a romokban lévő emlékhelyről. Azzal a céllal fotóztam, hogy legalább valami maradjon meg róla az utókornak. És íme, most itt áll, igaz, nem egyben, mint egykor, de mégis eredeti pompájában. Hálás köszönet ezért a nemes cselekedetért! Számomra és meggyőződésem szerint sokunknak nagyon fontos a régi idők tisztelete. Ez az esemény is ezt példázza, hogy múlt nélkül nincs jelenünk és jövőnk – mondta. 

A kónyi sírkövet Böcskei György enesei kőfaragó újította fel, aki rendszeresen restaurál szakrális emlékeket. „Ez egy vörös jura mészkő síremlék, a földön, a sárban feküdt több darabban. Rögtön tudtam, hogy meg kell menteni és az elképzelés is összeállt a fejemben. Egy régi kő, arra törekedtem, hogy legyen egyedi és őrizzük meg belőle, amit lehet” – mondta a Kisalföldnek Böcskei György. 

A miniszter intézkedett

Miközben próbáltuk kideríteni, kinek volt fontos a Németh-sír, a honvédelmi miniszterhez jutottunk el és kiderült, ő újíttatta fel a sírkövet. Szalay-Bobrovniczky Kristóf sok mindent tud már családja múltjáról, szívesen foglalkozik családkutatással és mindig örül, ha új információkra, új emlékekre talál. Amint elárulta, tudta, hogy szépapja Kónyban élt és temetkezett, ezért személye- sen kereste fel a falu temetőjét és sírról sírva járva igyekezett ráakadni a síremlékre. Miután rátalált, intézkedett a felújításról. A miniszter ismeri családja múltját, ősei életét és fontosnak tartja az értékmentést is. A témára később visszatérünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában